0
Fotocredits: Meetpunt waterstand waterleidingbedrijf Vitens op de Veluwe, FL Media

Flash Dagelijkse KostNatuur&Milieu naar Europese Commissie: Nederland laat waterwingebieden vergiftigen

De kwaliteit van het Nederlandse drinkwater is in gevaar door het gebruik van pesticiden in en rond gebieden waar het water wordt gewonnen. Dat zegt milieuorganisatie Natuur & Milieu in een zaterdag gepresenteerd onderzoek.

De organisatie heeft een klacht tegen de Nederlandse Staat ingediend bij de Europese Commissie.

De Staat staat het gebruik van pesticiden toe in kwetsbare gebieden zoals waterwingebieden en beschermde natuurreservaten. Dat is volgens N&M in strijd met de Europese regelgeving. Jurist Anne de Vries van de in Utrecht gevestigde natuurorganisatie noemt het onbegrijpelijk dat de overheid wettelijke regels aan haar laars lapt.

Volgens de Europese richtlijn voor het duurzaam gebruik van pesticiden, zou Nederland het gebruik van de middelen moeten stoppen of sterk verminderen in deze ook voor onze gezondheid gevoelige zones. Uit het onderzoek blijkt echter dat in de meeste van deze gebieden het gebruik van pesticiden nauwelijks aan banden is gelegd.

In een derde van de Nederlandse waterwingebieden is de concentratie pesticiden hoger dan de wettelijk toegestane normen. Dit resulteert in extra kosten en moeite voor waterbedrijven om het water te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit, wat uiteindelijk de prijs voor de consument kan verhogen. N&M wijdt het probleem aan laks overheidsbeleid.

De natuurorganisatie ziet geen been meer in praten met Den Haag, na jaren van waarschuwingen en gesprekken met overheidsinstanties. Ze hoopt met de klacht bij de Europese Commissie dat er strengere maatregelen zullen worden opgelegd aan het gebruik van pesticiden in Nederland, om de drinkwaterkwaliteit voor de toekomst veilig te stellen.

Trouw - Landbouwgif bij waterwingebieden in strijd met de wet, 12 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.