0
Fotocredits: 'Darmstelsel', Pixabay

Flash GezondheidMythes over microbioom minder spannend dan het echte verhaal

Leuke feitjes over ons microbioom zijn niet altijd waar. Je hebt vast wel eens gehoord dat er 10 keer zoveel microben in onze darmen en andere delen van ons lichaam zitten als dat we lichaamscellen hebben. Fout. De daadwerkelijke verhouding neigt meer naar 1 op 1. En die 2 kilogram microben die we met ons meedragen? Dat is eerder een bescheiden 500 gram.

Maar die kleine flauwekul maakt allemaal niet uit, schrijft de New Scientist. De waarheid over ons microbioom is veel interessanter.

Het microbioom beïnvloedt onze gemoedstoestand, maar bijvoorbeeld ook ons risico op artritis. Het microbioom lijkt belangrijk te zijn voor je zin in sport. Het bepaalt je immuunsysteem. Er lijkt een verband te bestaan tussen het microbioom in de darmen en de geestelijke gezondheid. Er zijn zelfs aanwijzingen dat darmbacteriën betrokken zijn bij lastig te behandelen ziektes zoals Alzheimer.

Toch is er ook nog heel veel dat we nog niet weten. We kunnen bijvoorbeeld nog altijd niet definiëren wat een gezond microbioom is. Om die reden kunnen we het ook niet meten.

NewScientist - Myths about the microbiome abound ? but the truth is more interesting, 15 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.