14
Fotocredits: 'Seeds', fred_v

FlashMysterieus zaad boezemt angst in

All over America vinden Amerikanen pakketjes met zaden in hun brievenbus. Van onbekende Chinese afzenders. Landbouwautoriteiten waarschuwen de zaadjes niet weg te gooien of door het toilet te spoelen, en zéker niet te planten. "We weten niet wat het is," klinkt het van overheidswege. "We weten er te weinig van om te zeggen dat het een hoax, een grap, een internetscam of een daad van agrarisch bio-terrorisme is.”

De Telegraaf - Mysterieus zaad ?uit China? in brievenbussen VS, 30 jul 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #14
  • 5 aug '20
  • 16:26

Harry van den Burg,

Ik sta nergens meer van te kijken. Maar gebruik van Farm saved seed mag volgens GLB weer niet voor groenbemester. Lege zakken en/of labels bewaren als bewijs bij controle, heel belangrijk. Het is al weer een jaar of 7 geleden dat ik er achter kwam, ik probeer nog even de regelgeving en de achtergrond daarvan na te zoeken.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #13
  • 5 aug '20
  • 14:41

Ik heb het nog eens nagezocht bij de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst, officieel orgaan dat zaadcertificaten afgeeft na inspectie en testen). Het vereiste van EU-certificatie (dwz volgens EU regels, het werk wordt door de NAK gedaan) geldt inderdaad nog steeds alleen voor het in de handel brengen van zaad, en niet voor het planten van zaad. En alleen voor de belangrijkste soorten van gewassen.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #12
  • 5 aug '20
  • 14:13

Marco #11, daar sta ik van te kijken. Sinds wanneer is dat van kracht, en waarom? Weet je zeker dat dat geen vereiste van de koper is? De enige mogelijke reden die ik zou kunnen verzinnen is fysieke kwaliteit, m.n. afwezigheid van schadelijke onkruidzaden. Of misschien afwezigheid van besmettelijke zaadgedragen ziekten.

En voordat Gertrude nou zegt: zie je wel! Dit is wat anders dan de boer verplichten om zaad van 1 bepaald zaadbedrijf of 1 bepaalde varieteit te kopen, en anders niks. Iedereen kan zijn zaadgewas door de officiele keuringsdienst laten inspecteren en certificeren, zelfs een individuele boer.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #11
  • 5 aug '20
  • 13:40

Henric van der Krogt,

Dat is al langer zo dat je enkel EU-gecertificeerd zaaigoed mag gebruiken en niet meer een deel van je eigen oogst.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #10
  • 4 aug '20
  • 19:42

Lieve Gertrude. Ik studeerde in 1980 al plantenveredeling en erfelijkheid, inclusief het onderwerp van genetische modificatie, en ben sinds 1983 aktief in de zaadwereld. De eerste GM varieteiten bereikten pas in 1994 de markt. Filmpjes kijken en internet lezen is geen alternatief voor een onderwerp bestuderen en er real-life ervaring mee op doen.

Feit: er is geen inheemse canola/koolzaad in Amerika. Die "wilde" canola die er groeit is een genaturaliseerde exoot, die zelf al een verstoring in het inheemse genetische milieu was.
Feit: als het voor zaadbedrijven mogelijk is om hun varieteiten (wat voor varieteit dan ook) puur te houden en te beschermen tegen ongewenste kruisbestuiving en vermenging van buitenaf, dan is het dat voor boeren ook. Kwestie van de juiste technieken gebruiken.

Ik ben het met je eens dat genen niet gepatenteerd moeten kunnen worden. Als die krankzinnigheid uit de wereld is (en in Europa is het al zo ver) dan is het ook gedaan met rechtszaken over "verdwaalde" GM-genen.

Wilde planten "besmet" met transgenen: wat betreft herbicide (Roundup of welke dan ook) is dat een non-issue. Niemand bespuit een stukje natuur met herbicide, dus het is voor de plant geen voordeel. En if you don't use it, you loose it. Natuurlijke selectie werkt het op de duur weer weg. Wat betreft voedingswaarde (b.v. erucazuur-vrije canola) is het een nadeel. Zulke planten zijn aantrekkelijker voor bladeters. Verdwijnt dus ook vanzelf door natuurlijke selectie. Vwb ziekte- en plaagresistentie is het inderdaad een voordeel, en kan het de balans enigszins verstoren. GM typen hebben minder last van net die ene ziekte of plaag, en zullen zich dus iets meer verbreiden. Maar daarmee produceren ze dan wel meer voedsel voor alle andere ziekten en plagen die dat plantje belagen, en die zorgen er weer voor dat er een nieuw evenwicht ontstaat. Mooi hè.

Wie geeft GM de schuld van de achteruitgang in spermakwaliteit? En hoe zou dat dan moeten werken? Met welke modificatie? Ik heb dat spermaliedje al zo vaak gehoord, met steeds weer een andere oorzaak, dat ik daar heel sceptisch over ben.

Ik begrijp niet hoe je het ziet dat de Indiase regering iets gedaan heeft met het sperma van Amerikaanse mannen. Hoe kwamen ze daaraan, vraag ik me af.... En die 250 000 zelfmoorden waren daar een gevolg van??

De rest van je riedel klinkt steeds ongeloofwaardiger. Even afkoelen en het rustig nog eens uitleggen alsjeblieft. Verplicht kunstmest kopen?? Land opgeven omdat inputs te duur zijn? Het kan best zonder hoor, dat doen miljoenen kleine boeren overal. Oogst wel heel wat lager, maar het kost ook niks...

Je laatste twee zinnetjes maken je hele betoog er zeker niet geloofwaardiger op.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.