1
Fotocredits: Mona Lis in het Louvre, Grey World

Flash VoedselketenSoep op Mona Lisa omdat ‘voedsel het belangrijkst is’

Zondagmorgen kreeg de Mona Lisa in het Louvre in Parijs een onverwachte pompoensoepdouche. Nadat in 2022 klimaatactivisten van Xtinction Rebellion verschillende kunstwerken belaagden uit naam van het klimaat, gooiden twee leden van de protestgroep Riposte Alimentaire ('Voedsel tegenbeweging') soep op het wereldberoemde schilderij van Leonardo Da Vinci. Naast het schilderij staand riepen de protesteerders "Wat is belangrijker? Kunst of het recht op gezond en duurzaam voedsel?"

Op X claimt de actiegroep het recht op gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. De protestvoerders willen voedsel integreren in het algemene sociale zekerheidsstelsel en hebben kritiek op het huidige voedselsysteem. "Jullie landbouwsysteem is ziek. Onze boeren sterven tijdens hun werk," klonk het. Concreet eisen ze een maandelijkse voedselkaart ter waarde van €150 voor de Franse burgers.

In Frankrijk wordt al twee weken hevig geprotesteerd door boeren en komende week wordt, ondanks vergaande toezeggingen van de Franse regering, een blokkade van Rungis - het belangrijkste voedselknooppunt van Frankrijk - verwacht.

De Mona Lisa, die vanachter het haar beschermende glas onbewogen bleef glimlachen onder de soepaanval, bleef onbeschadigd. Eerst klimaatactvisten en nu weer voedselstrijders tegen bekende kunst, maar gelukkig bleef het bij afwasbare soep, al is het voedselverspilling van de bovenste plank.

BBC - Mona Lisa: Protesters throw soup at da Vinci painting, 28 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bennie Stevelink
Bennie Stevelink Land- en tuinbouw
  • #1
  • 28 jan '24
  • 18:56

Het lijkt een nieuwe, gereguleerde versie van proletarisch winkelen uit de jaren tachtig. Alsof ze terug willen naar hun kinderjaren waarbij de overheid wordt gezien als een moeder die zorgt dat er eten klaarstaat.
Ieder volwassen mens én dier zorgt zelf voor zijn eten en doet daar ook de benodigde inspanning voor.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.