1
Fotocredits: Appelbloesemkever, Matty Polfliet

Flash VoedselketenMinisterie zwijgt, appeloogst in gevaar

In België en Duitsland mogen fruittelers het middel Raptol tegen de gevreesde appelbloesemkever gewoon toepassen. Maar in Nederland ging het vorig jaar mis: de aangevraagde ontheffing werd niet verleend, legden we eerder uit. Het gevolg: de kever richtte zware schade aan.

Dus natúúrlijk vroeg de Nederlands Fruittelers Organisatie (NFO) voor dit jaar een nieuwe vrijstelling aan. Van 15 februari tot 15 april zouden de fruittelers het enige werkzame middel tegen de appelbloesemkever willen spuiten, ruim op tijd voor de bloesemperiode (zelfs met het oog op de vroege lente).

Maar de NFO dreigt van een koude kermis thuis te komen, legt NFO-voorzitter Ron Mulders uit. "De helft van de ontheffingsperiode is al voorbij, maar we horen geen boe of bah." Met smart wachten de fruittelers op uitsluitsel, zegt hij op Nieuwe Oogst. Op een enkel vraagje om extra informatie na - waarop natuurlijk prompt gereageerd is - blijft het stil. "Ambtenaren zijn van goede wil, maar iemand moet de knoop doorhakken, zodat we tenminste weten waar we aan toe zijn. Al is het nee, dat is beter dan helemaal niets", vertelt Mulders ons.

Nieuwe Oogst - Fruittelers wachten op Raptol: 'Sluit ambtenaren op tot ze eruit zijn', 14 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 19 mrt '24
  • 0:33

Er is witte rook vanuit het ministerie: fruittelers mogen tot 15 april dit jaar het middel Raptol gebruiken, meldt Nieuwe Oogst. "Voor beide vrijstellingen geldt dat gecontroleerde distributie verplicht is. Het houdt in dat Raptol en Curatio alleen mogen worden verkocht aan fruittelers met de juiste spuittechniek en op percelen met teeltvrije zones van 4,50 meter. Voor telers betekent het dat zij bij hun bestelling aanvullende informatie moeten aanleveren bij hun leverancier," zijn de aanvullende eisen die demissionair landbouw minister Piet Adema stelt.

Adema zegt in zijn Kamerbrief "te betreuren dat het besluit [over de vrijstelling] zo lang heeft moeten duren." Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) waren erbij betrokken. Wel wijst hij erop dat de sector al sinds 2018 jaarlijks een vrijstelling aanvraagt, en dat er dus geen sprake is van "een onvoorziene noodsituatie waarvoor vrijstellingen normaal dienen". De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) als aanvrager voor de vrijstellingen moet dus nog harder op zoek naar goede alternatieven.

Hier op Foodlog legden verschillende experts uit dat tegen de appelbloesemkever geen kruid gewassen is en dat 'mechanische' bestrijding maar beperkt effectief is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.