0
Fotocredits: 'Leefstijlverandering', Hamad AL-Mohannna

Flash GezondheidMinder Nederlanders voelen zich gezond

Zeven op de tien volwassen Nederlanders voelen zich gezond of heel gezond. Eind 2020 gold dit nog voor acht op de tien inwoners van ons land. Meer mensen voelen zich eenzaam en gestrest.

Dat blijkt uit de (extra) gezondheidsmonitor van het RIVM. De terugval hangt samen met een lager inkomen en een lagere opleiding.

In eerdere metingen, 2012 en 2016, voelde respectievelijk 77% en 76% van de volwassenen zich nog (heel) gezond. Vrouwen schalen hun gezondheid over het algemeen lager in dan mannen. Dat geldt ook voor oudere mensen.

Doorgaans gaat het minder goed met de gezondheid van inwoners die financieel moeilijk rondkomen, geen of weinig opleiding hebben (tot en met vmbo of mbo-1). Van de groep die moeite heeft met rondkomen, bestempelt 50% de eigen gezondheid als (zeer) goed. In deze groep nam de ervaren gezondheid het sterkst af.

Thuiswerken, thuisonderwijs, meer rust en een betere balans zijn positieve gevolgen van de coronaperiode voor ongeveer de helft van de mensen. Ook noemt het RIVM de ervaring van voldoende veerkracht om te herstellen als lichtpuntje voor ongeveer de helft van de deelnemers.

RIVM - Minder mensen voelen zich gezond | RIVM, 20 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.