0
Fotocredits: 'Droge modderpoel', Pixabay

FlashMens versleept pestvirus, alle varkens moeten dood

Op een kleinschalig varkensbedrijf in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, op 6 kilometer van de grens met Frankrijk, is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Alle 35 vrije-uitloopvarkens zijn inmiddels geruimd, in de 10 kilometerzone liggen nog 58 varkensbedrijven met in totaal 704 varkens, veelal vrije uitloopvarkens. Die moeten nu allemaal naar binnen.

De grote vraag is waar het virus vandaan gekomen is. Tot nu toe beperkte de varkenspestuitbraak in Duitsland zich tot het noordoosten, langs de Poolse grens, en alleen onder wilde dieren. Landbouwminister Peter Hauk van Baden-Württenberg gaat vooralsnog uit van menselijk handelen. Mensen of spullen die ergens waren waar het virus aanwezig is, kunnen het hebben meegenomen naar het zuiden van het land.

Voor de zekerheid gaan er ook 20 speciaal opgeleide teams van 2 personen en een zoekhond plus drones op jacht naar mogelijke kadavers of zieke wilde zwijnen in het bewakingsgebied (de 10-kilometerzone). Doorgaans wordt het virus eerst bij wilde dieren vastgesteld.

Ook de Franse autoriteiten zijn in de hoogste staat van paraatheid: het ministerie van Landbouw richt volgende week een crisiseenheid op met "alle professionals en overheidsdiensten". De grote concentratie Franse varkens bevindt zich aan de andere kant van het land, in Bretagne.

Nieuwe Oogst - Varkenspest bij vrije-uitloopvleesvarkens Zuid-Duitsland, 27 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.