0
Fotocredits: Zwartvoet pinguïn, Rosino

Flash VoedselketenMens en pinguïn vechten om de vis

Om de Afrikaanse pinguïn te redden, hebben de Zuid-Afrikaanse autoriteiten een tienjarig visverbod ingesteld in delen van de Atlantische en Indische Oceaan. Het verbod is nodig omdat de pinguïnpopulatie drastisch afneemt door een tekort aan vis, met name sardientjes en ansjovis, de voornaamste voedselbron van de grote zee- en loopvogels.

De afname van het visbestand wordt toegeschreven aan zowel overbevissing als klimaatverandering. Dit heeft geleid tot een conflict tussen de belangen van pinguïns en vissers. Natuurbeschermers vrezen dat de ingestelde visverbodszone te klein is om effectief te zijn. Zij maken zich zorgen dat zonder grotere beschermde gebieden de pinguïnpopulatie verder zal afnemen.

Op de site van de NOS zegt de Nederlandse journalist en pinguïnliefhebber Marcel Haenen van het boek Pinguïns en de mensen: "De pinguïn is al 61,6 miljoen jaar oud, maar het lukt ons om ze in 500 jaar uit te moorden. De Zuid-Afrikaanse sardientjes worden verpakt in blikjes en liggen in de supermarkt. De ansjovissen worden voor een deel gebruikt in honden-­ en kattenvoer. Maar het overgrote gedeelte van de ansjovis wordt verwerkt tot vismeel en visolie, en geëxporteerd. Ondertussen sterft de pinguïn van de honger."

NOS - Vissers en Afrikaanse pinguïns ruziën om hetzelfde sardientje, 22 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.