'Worstkoe' is een benaming in de vleesbranche. Het is een aanduiding voor afgemolken koeien. Ze zijn weinig waard, er wordt laatdunkend over gedaan. Ten onrechte. Het vlees van afgemolken koe hoeft niet onder te doen voor dat van beroemde vleesrassen of van runderen van overzee. Het lijkt soms dat we er alleen in Nederland, melkkoeienland, niet van willen weten en de koe onheus bejegenen door haar worstkoe te noemen.
AD - Het vlees van ?worstkoeien? alleen voor hamburgers en snacks? Onzin!, 27 apr 2019
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Mijn ervaring is dat ca 70% van uitstoot melkvee geschikt is om af te mesten en dat gaat het beste met holstein en of kruisingen daarmee.
Voor de rest ga ik niet meer apen leren klimmen.
En natuurlijk is niet iedere melk koe een worstkoe. Zijn boeren genoeg die ze vet afleveren. Alleen verdwijnen die in de massa.
Edwin Heijdra zou jij (kort) kunnen samenvatten wat in reactie 1 t/m 3 voorbij komt. En vooral hoe jullie ervaringen zijn vanuit jullie opgebouwde bedrijf.
Ik kan wel een poging wagen maar de praktijkman en vrouw kunnen dat ongetwijfeld beter.
Zo betwijfel ik taaiheid van vlees wat in bijdrage #2 naar voren komt. Of klopt dat wel voor een afgemolken melkkoe?
zie heijdra vlees ook op facebook meen ik.
Heeft met "uitschelden of laatdunkend" niets te maken, het gros van de afgemolken koeien komt ook in de worst, gehakt, hamburgers (goedkopere vleessoorten) terecht. Slechts een paar % (of nog minder) van de afgemolken koeien komt na afmesten in de "duurdere" vleessoorten.
Feitelijk is een andere conclusie logischer nml. dat het goedkoopste vlees in verhouding tot het betere vlees te goed betaald word. Het is dan niet meer rendabel, gezien de afmestkosten, om de koe op te waarderen (als dat al zou lukken, koe gaat vaak immers niet voor niets weg).
De vraag is waarom we er 'soms' niks van willen weten. Ik weet wel dat al in mijn jeugdjaren, toen wij nog dubbeldoel hadden, als wij zelf een beestje slachtte voor eigen gebruik deze maximaal 1x gekalfd mocht hebben. Anders wilde mijn moeder ze niet in de pan. Omdat het garen dan te tijdrovend werd om het vlees mals te krijgen en het dan 'soepvlees' werd.
Dit als inferieur betitelen van bepaalde koeien, komt door de specialisatie in de landbouw. Met specialisatie werd dubbeldoel e.d. als achterhaald beschouwd in de plankgas-efficiëntie cultuur, die in boerenland dominant is.