2
Fotocredits: Mensen die proosten, Pexels

Flash GezondheidMelkgel kan kater voorkomen

Nemen we straks preventief een melkgelletje voordat we gaan stappen? Onderzoekers van ETH Zürich ontwikkelden een gel bestaande uit melkbestanddelen waarmee je een kater zou kunnen voorkomen. De gel kan zelfs de schadelijke en bedwelmende effecten van alcohol verminderen, zoals leverbeschadiging, schrijft de Telegraaf.

Om te begrijpen hoe het werkt, moet je weten dat een kater met name door de (giftige) stof acetaldehyde ontstaat. Deze stof komt vrij bij de afbraak van alcohol in de lever. Het bijzondere van de gel is dat deze de afbraak van alcohol naar het maag-darmkanaal verschuift en daar (onschadelijk) azijnzuur produceert.

De gel bestaat uit wei-eiwitten (een bijproduct van de kaasproductie). Bij het koken daarvan ontstaan lange, dunne fibrillen, die dankzij de toevoeging van zout en water tot een gel vormen. Voeg daar nog wat ijzer, glucose en goud aan toe om de alcoholafbraak te bevorderen en klaar is Kees.

Blij geworden dat je nu gevaarlijk door kunt drinken zonder er last van te hebben? Helaas, de gel is nog nergens te koop en zelfs niet in productie. Vooralsnog zijn de resultaten bereikt met een muizenonderzoek. Wel laat het veelbelovende resultaten zien: 30 minuten na inname van de gel was het alcoholniveau met 40% en na 5 uur met 56% verlaagd, in vergelijking met de controlegroep die geen gelletje kreeg. De onderzoekers hebben alvast patent aangevraagd.

The Drinks Business - Could a milk protein gel provide the secret to sobering up?, 21 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 21 mei '24
  • 17:05

Ik leerde vroeger dat alcohol ADH remt, waardoor je tijdens het drinken veel plast. Dat zorgt voor uitdroging en de volgende ochtend voor hoofdpijn. Remedie: veel water drinken voor het slapen gaan. Bij het examen aan de WUR werden vragen over dit mechanisme door alle studenten goed beantwoord ;-)

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 21 mei '24
  • 11:40

Vooraf goed hebben getafeld werkt op eenzelfde (minder precieze) wijze, alcohol heeft dan minder effect en wordt tot 2 maal sneller afgebroken ten opzichte van een lege maag.

Het nuttigen van een bewezen kankerverwekkende stof (alcohol) is sowieso slecht, al blijven we vreemde wezens die dit niet zien en ophef veroorzaken over andere mogelijke risico's. Geniet van het leven, alles met mate(n).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.