0
Fotocredits: 'Craft beer', Nextvoyage, via Pexels

Flash VoedselketenMeer dan 100 kleine brouwerijen failliet in VK

Kimi Karjalainen moest noodgedwongen stoppen met zijn brouwerij Bone Machine Brewing Co. Dat kwam onder andere door de Brexit, die het ingewikkelder maakte om te exporteren naar het Europese vasteland. Karjalainen verkocht aan verschillende Europese landen waaronder Nederland.

In de afgelopen 18 maanden was Bone Machine één van de meer dan honderd kleine brouwerijen die gedwongen de deuren moesten sluiten in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Yvan Seth, een speciaalbierdistributeur, sluiten er dit jaar meer dan in de afgelopen 8 jaren.

De sluitingen zijn het resultaat van de combinatie van Brexit, de corona-pandemie en de inflatie als gevolg van hoge energieprijzen en verstoorde toeleveringsketens. En daar komen nu ook nog eens hogere bieraccijnzen bovenop, schrijft de Guardian.

Volgens die nieuwe wet, die vanaf 1 augustus is ingegaan, worden dranken belast naargelang hun alchoholpercentage. Volgens the British Beer and Pub Association wordt bier in flesjes en blik nog eens 10% duurder.

Is de speciaalbierbubbel in het VK dan definitief gebarsten? Een grote commerciële speler in speciaalbier als Brewdog doet het nog altijd goed. Maar, zegt Seth, de tijd van de gekke en bijzondere speciaalbieren is voorbij.

The Guardian - ?It all disappeared with Brexit?: Craft beer boom ends as more than 100 UK firms go bust, 22 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.