0
Fotocredits: 'Bacon op McDonald's burger', kici, via Wikimedia Commons

FlashMcDonald’s beschuldigt vleesbedrijven van opdrijven prijs

Fastfoodbedrijf McDonald's klaagt in de Verenigde Staten 12 grote vleesbedrijven aan. Het gaat onder meer om de giganten JBS, Tyson Foods, Hormel Foods en Smithfield Foods. Ze zouden ongeoorloofde prijsafspraken hebben gemaakt en daarmee de marktprijs opgedreven. Dat zouden ze hebben gedaan door oneigenlijk gebruik te maken van de Amerikaanse datadienst Agri Stats. Volgens McDonald's is de informatie in Agri Stats (gedetailleerde financiële en productiegegevens, zoals winsten, prijzen, productie en slachtstatistieken) niet het soort informatie dat concurrenten met elkaar zouden moeten delen in een normale, concurrerende markt.

Samen zijn de gedaagde bedrijven goed voor zo'n 80% van de $20 miljard grote Amerikaanse varkensvleesmarkt. De bedrijven zouden tussen 2009 en 2017 de prijzen voor bacon en worst die ze aan McDonald's leverden kunstmatig hoog gehouden hebben door de hoeveelheid varkensvlees op de markt te manipuleren.

Mocht de rechtbank tot de conclusie komen dat er inderdaad sprake is van een schending van de federale antitrustwetgeving dan dreigen miljoenen en mogelijk zelfs miljarden aan boetes. De oorspronkelijk aangewezen rechter is inmiddels al van de zaak afgehaald. Hij had aandelen McDonald's.

McDonald's accuses top meat processors of fixing pork prices, 5 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.