1
Fotocredits: 'Plant based', via Pexels

Flash Dagelijkse KostMannelijke marketing vegan werkt niet

Een hardnekkige culturele opvatting is dat vlees eten een mannending en veganisme voor vrouwen is. Misschien komt dat wel een beetje door marketingcommunciatie.

Een Duits onderzoek keek daarom naar wat er gebeurt als je veganistisch eten met een mannensfeer promoot. De onderzoekers legden 382 omnivore deelnemers beschrijvingen van verschillende gerechten voor. Sommige duidelijk gericht op mannen, andere niet. Deelnemers beantwoordden vragen over bijvoorbeeld hoe graag ze het gerecht zouden eten en of het voor mannen of vrouwen bedoeld was. Ook vroegen de onderzoekers hen om verschillende facetten van veganisme als goed of fout te beoordelen.

Wat blijkt? Mannelijke framing van een gerecht had een klein effect op de voorkeuren van de heren. Mannelijk geframede gerechten zagen ze als wat minder geschikt voor vrouwen. De mannen kregen er niet meer zin in veganistisch eten van. Ook veranderde het experiment de houding van de mannen tegenover veganisme niet.

Misschien werkt het inzetten van een mannelijk, krachtig rolmodel dan toch beter. Een paar jaar terug werd de in China populaire acteur en bodybuilder (en later gouverneur van Californië) Arnold Schwarzenegger ingehuurd om de Chinezen te laten vleesminderen. Je hebt geen vlees nodig om sterk te worden, zei hij in een promotiefilmpje met een knipoog naar zijn riante spierballen.

FoodNavigator - The effect of masculine marketing on vegan diets, 13 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 14 okt '23
  • 13:45

Ik heb eens gebabbeld met een sportschooleigenaar die ook voedingsadvies aanbood. Ik vroeg m naar vegetarisch en veganistisch voedingsadvies, of hij dat gaf. Hij keek wat moeilijk en zei: mijn vrouw die hier ook werkt wilde dat we minstens vegetarisch zouden eten, dus dat gingen we doen. Het bleek prima te werken voor haar, maar ik begon spiermassa te verliezen en minder makkelijk de lessen en coaching te kunnen geven. Allerlei plantaardige proteïnepoeders ten spijt. Uiteindelijk toch weer (flink) wat vlees en ei gaan eten en toen groeide de spiermassa en energie weer. Dus ik ben wat voorzichtiger geworden om dat bij mannen aan te raden, gaf hij toe.

Dus niet alleen een hardnekkige culturele opvatting, maar ook een genetisch evolutionair feit dat mannen het vaak - hoeft niet altijd - beter doen op vlees. Al zal het wellicht bij een geestdodend kantoorbaantje wat minder uitmaken. De van oorsprong jager(mannen)/verzamelaar(vrouwen)-genen heb je er nog niet zomaar uitgefokt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.