Velen kennen hem en brood- en patatbakkers zeker: de maillardreactie, genoemd naar de Franse arts en chemicus Louis Camille Maillard. Het is een verzamelnaam voor een reeks chemische reacties die optreden tussen suikers en aminozuren waardoor eten nieuwe aroma’s krijgt. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze reactie het ontstaan van leven op aarde mogelijk een handje heeft geholpen.
Diep in de oceanen zet de reactie namelijk kleine moleculen afkomstig van micro-organismen om in grotere moleculen die lange tijd - tot wel miljoenen jaren - in het sediment bewaard blijven. Daar wordt dus koolstof in opgeslagen! Was de reactie er niet geweest, dan hadden bacteriën de organische moleculen omgezet in CO2 en bij dat proces zuurstof gebruikt. Dankzij de maillardreactie kon meer zuurstof de atmosfeer bereiken en bleef het CO2-gehalte lager. Mede daardoor kwam zo zuurstof vrij, de voorwaarde voor het ontstaan van complex leven.
De onderzoekers zijn erachter gekomen dat ijzer en mangaan de maillardreactie op de zeebodem versnellen. Volgens de studie zou er zo’n 4 miljoen ton organische koolstof per jaar opgeslagen zijn, met dank aan de reactie.
Independent - Chemical reaction used by cooks may have helped create life on Earth ? study,
4 aug 2023