3
Fotocredits: ‘Oceaan‘, Pixabay

Flash PerspectiefMaillardreactie maakte leven mogelijk

Velen kennen hem en brood- en patatbakkers zeker: de maillardreactie, genoemd naar de Franse arts en chemicus Louis Camille Maillard. Het is een verzamelnaam voor een reeks chemische reacties die optreden tussen suikers en aminozuren waardoor eten nieuwe aroma’s krijgt. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze reactie het ontstaan van leven op aarde mogelijk een handje heeft geholpen.

Diep in de oceanen zet de reactie namelijk kleine moleculen afkomstig van micro-organismen om in grotere moleculen die lange tijd - tot wel miljoenen jaren - in het sediment bewaard blijven. Daar wordt dus koolstof in opgeslagen! Was de reactie er niet geweest, dan hadden bacteriën de organische moleculen omgezet in CO2 en bij dat proces zuurstof gebruikt. Dankzij de maillardreactie kon meer zuurstof de atmosfeer bereiken en bleef het CO2-gehalte lager. Mede daardoor kwam zo zuurstof vrij, de voorwaarde voor het ontstaan van complex leven.

De onderzoekers zijn erachter gekomen dat ijzer en mangaan de maillardreactie op de zeebodem versnellen. Volgens de studie zou er zo’n 4 miljoen ton organische koolstof per jaar opgeslagen zijn, met dank aan de reactie.

Independent - Chemical reaction used by cooks may have helped create life on Earth ? study, 4 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #3
  • 8 aug '23
  • 15:25

Er zijn wetenschappers die hun zorgen hebben uitgesproken over het vrijkomen van zaken die opgeslagen/ geïsoleerd zijn in de oceaanbodem door verschillende mogelijke factoren (de methaanvulkanen in de Noordelijke IJszee een voorbeeld - in geen enkel klimaat model verdisconteerd).

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #2
  • 7 aug '23
  • 11:05

De kans is overigens wel groot dat in het proces van vastleggen van koolstof ook P wordt vastgelegd aan ijzer, waardoor P ook minder beschikbaar komt voor het leven op aarde. Ik vraag me af of ze dat ook wel eens onderzocht hebben. In de bodem wordt dat niet in wateroplosbare ijzerfosfaat.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 5 aug '23
  • 7:27

Het draait hierom: "Dr Bradley: he added that it is also crucial in “helping humanity better manage climate change, since the application and long-term success of carbon capture technologies relies on carbon being locked away in stable forms rather than being transformed into carbon dioxide”."
oftewel hoe kunnen we stabiele vormen van C krijgen bij 'carbon capture', de techniek waar sprake van kan worden, bij het gebruik van fossiel C (kolen, olie), om die 'weg te werken'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.