1
Fotocredits: ‘Nutritional Values’, Smabs Sputzer

FlashMaf: online boodschappen zonder duidelijk etiket

Door de coronapandemie is het percentage Amerikanen dat met regelmaat of incidenteel online boodschappen doet omhoog geschoten van 19% naar 79%. Jammer genoeg moet een groot deel van al die shoppers het zonder de - wettelijk verplichte - voedingsinformatie doen, ontdekte de NYU School of Public Health. Op maar 46% van de online aangeboden producten van 9 online aanbieders (waaronder Amazon, Walmart en Fresh Direct) was de voedingsinformatie "aanwezig, opvallend en leesbaar". Voor de ingrediëntendeclaraties gold dat in 54% van de gevallen. Allergeneninformatie miste over het algemeen helemaal. Op een foto zie je het etiketje natuurlijk niet. Toch is het maar een raar fenomeen: hoe moeilijk is het nou om de informatie uit de database van een fabrikant aan de website van een winkelier te hangen?
In de VS is de vraag wie winkeliers dat moet gaan uitleggen. Er zijn 3 kandidaten: de Food and Drug Administration (FDA), verantwoordelijk voor etikettering, de Federal Trade Commission, verantwoordelijk voor online verkopen en voedingsadvertenties of het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

WebMD - Ordering Groceries Online? Good Luck Finding Nutrition Info, 26 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 jan '22
  • 17:42

Niet on-line gekocht, maar wel met een nogal vreemd etiket.
Kocht zojuist een kilo 'iodised tablesalt' (0,12 euro/kg) van Akzo Nobel Netherlands. Op de verpakking staat 'Recommended by Unicef, this salt supplies high level of iodine, 9mg/100g'. Ruim 4x zoveel als alle andere tafelzout. Op het prijslabel in de winkel stond 'tafelzout/strooizout 8 pakken voor 1 euro' omdat het tafelzout goedkoper is dan strooizout tegen bevriezing.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.