1
Fotocredits: 'Olives', Polina Tankilevitch, via Pexels

Flash Dagelijkse KostMaandenlang houdbare olijven zijn vers, ontdekken Belgen

Belgische consumenten hebben hun zorgen over het gebruik van het woord ‘vers’ in de supermarkt. Is bijvoorbeeld een quiche die te koop is bij Aldi met een houdbaarheid van 14 dagen een 'ambachtelijke, verse quiche'? En hoe vers zijn 'verse' olijven met een houdbaarheid van 2 maanden? Mag een producent zomaar “vers” op zijn product zetten? The Brussels Times ging op onderzoek uit

Volgens Aldi gaat het over de manier van opslaan. Verse olijven horen in de koelkast, olijven in glas op de voorraadplank. In de Europese wetgeving zijn de regels voor het 'vers'-etiket voornamelijk van toepassing op de landbouwsector, het betekent dan dat producten niet mogen zijn verwerkt. Logischerwijs verschilt dat per product. Een aardappel is langer vers dan een vis.

Wat je in ieder geval niet vers mag noemen, zijn ontdooide producten, sappen verkregen uit concentraat, of producten gemaakt uit een poeder, volgens een woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Volgens diezelfde woordvoerder mag Aldi de olijven en vergelijkbare producten best ‘vers’ noemen. De reden hiervoor is het gebruik van verse ingrediënten en minder conserveringsmiddelen, waardoor deze producten korter houdbaar zijn.

Vers is een vogelvrij begrip. Daarover ging onze serie Wat is vers? Het is een continue discussie vol vermaak en verontwaardiging die niet op te lossen valt omdat een verse appeltaart van jaren oud meel volgens het taalgebruik vers is, terwijl we een gisteren geoogste en meteen ingevroren erwt niet zo noemen.

Fresh controversy: Belgian consumers challenge supermarket label, 30 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 okt '23
  • 17:41

"Aldi mag de olijven best ‘vers’ noemen. De reden hiervoor is het gebruik van verse ingrediënten en minder conserveringsmiddelen, waardoor deze producten korter houdbaar zijn."
Verse ingrediënten, nadat ze eerst kapot gemaakt zijn met natronloog?

Verse, rauwe olijven zijn oneetbaar bitter, een bewerking is altijd nodig. Olijfolie daarentegen behoeft na het persen van rauwe olijven geen bewerking.
De rauwe olijven worden na weken en spoelen een maand of langer in een water/zoutoplossing weggezet totdat een groot deel van de bittere smaak is verdwenen. De olijven hebben dan nog een knapperige beet, anders dan die uit de supermarkt. Conserveermiddelen zijn niet nodig zolang ze in de pekel blijven. Maar de meeste olijven gaan tegenwoordig eerst een dag in de caustic soda (natriumhydroxide), waarna nagenoeg alle bittere stoffen zijn verwijderd, ook een groot deel van de gezonde stofjes en een deel van de olie. Daarna nog in een zoutoplossing waardoor de loogresten verdwijnen. Deze olijven zijn zacht nauwelijks bitter maar ontdaan van een aantal nutriënten een deel van de olie die zijn weg verder naar de industrie vervolgt (zeep?).

Beide processen kunnen in een uitzending van KvW worden gevolgd (link).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.