"Aldi mag de olijven best ‘vers’ noemen. De reden hiervoor is het gebruik van verse ingrediënten en minder conserveringsmiddelen, waardoor deze producten korter houdbaar zijn."
Verse ingrediënten, nadat ze eerst kapot gemaakt zijn met natronloog?
Verse, rauwe olijven zijn oneetbaar bitter, een bewerking is altijd nodig. Olijfolie daarentegen behoeft na het persen van rauwe olijven geen bewerking.
De rauwe olijven worden na weken en spoelen een maand of langer in een water/zoutoplossing weggezet totdat een groot deel van de bittere smaak is verdwenen. De olijven hebben dan nog een knapperige beet, anders dan die uit de supermarkt. Conserveermiddelen zijn niet nodig zolang ze in de pekel blijven. Maar de meeste olijven gaan tegenwoordig eerst een dag in de caustic soda (natriumhydroxide), waarna nagenoeg alle bittere stoffen zijn verwijderd, ook een groot deel van de gezonde stofjes en een deel van de olie. Daarna nog in een zoutoplossing waardoor de loogresten verdwijnen. Deze olijven zijn zacht nauwelijks bitter maar ontdaan van een aantal nutriënten een deel van de olie die zijn weg verder naar de industrie vervolgt (zeep?).
Beide processen kunnen in een uitzending van KvW worden gevolgd (link).