0
Fotocredits: 'Herbruikbare koffiebeker', via Pixabay

Flash Dagelijkse KostLobbyisten houden de weggooikoffiebeker er nog even in

In de wereld van koffiebekers staat er een revolutie voor de deur, althans, dat was de bedoeling. Tot voor kort zagen we overal, van kantoren tot sportkantines, de vertrouwde wegwerpbekers bij de koffieautomaat. Er was een plan om ze per 1 januari te vervangen door duurzamere opties. De verpakkingsindustrie heeft flink gelobbyd en nu wankelt dit goede voornemen.

De overgang naar herbruikbare bekers had al flink vaart gekregen. Bedrijven als Packback, die slimme hergebruiksystemen leveren, zagen hun klanten al enthousiast plannen maken. Maar nu, met de regels op de helling, stokt het momentum. Bij een aantal bedrijven en organisaties is de discussie terug bij af: moeten we eigenlijk wel overstappen?

Wegwerpbekers, ogenschijnlijk van karton maar stiekem met een plastic laagje, zijn een enorme bron van afval. In Nederland alleen al, worden er jaarlijks meer dan 4 miljard van gebruikt. Ze kunnen alleen laagwaardig worden gerecycled tot wc- of keukenpapier. De nieuwe regels, die ook gelden voor fastfoodrestaurants, zijn deel van een groter Europees plan om wegwerpplastics te verminderen. Tegen 2026 moet het gebruik met 40 procent zijn afgenomen.

Maar, zoals dat vaak gaat, is verandering lastig. De wegwerpindustrie is niet blij, want wegwerpbekers zijn big business. Voor veel koffieleveranciers zijn deze bekers zelfs winstgevender dan de koffie zelf. Voor kantoren en andere locaties is de omschakeling een flinke uitdaging. Bekers kopen, vaatwassers installeren, of alles uitbesteden – het is een hele operatie.

Ondanks de lobby in de Tweede Kamer, die pleit voor het behoud van wegwerpbekers, zijn er al koplopers in hergebruik. Zo zijn bijvoorbeeld de Universiteit Utrecht, de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland en Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden al overgestapt, net als enkele voetbalstadions. Toch weten veel organisaties nog weinig over de nieuwe regels, en is er onzekerheid over de handhaving door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Deze onzekerheid brengt onrust met zich mee. Bedrijven als Dutch Cups en Packback, die investeerden in herbruikbare kopjes en bekers en afwasoplossingen, voelen de impact. Plannen worden 'on hold' gezet zodat de terugverdientijd van hun investeringen onzeker wordt.

Toch blijven voorstanders van hergebruik optimistisch. Ze geloven dat hergebruik niet alleen duurzamer, maar uiteindelijk ook goedkoper zal zijn dan wegwerp.

NOS - Strijd om de kantoorkoffiebeker: herbruikbaar of toch wegwerp? , 2 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.