0
Fotocredits: BBB Kamerlid Caroline van der Plas, Tweede Kamer, Wikimedia

Flash VoedselketenLientje ging naar Brussel

Caroline van der Plas, de voorvrouw van BBB, ging naar Brussel om met Eurocommissaris Sinkevicius te praten over de verloren mestderogatie. Die dreigt tot gevolg te hebben dat Nederlandse melkveehouders 600.000 koeien naar de slager te moeten brengen. Volgens de nog zittende minister Adema is dat zinloos. Lientje, zoals Caroline op X heet, trekt zich daar niets van aan en ging toch. Ze nam zelfs genoegen met de ambtenaren van het kabinet van de commissaris. De pers maakt er nu een zaak van omdat ze in Brussel niet met de Litouwer sprak. Hij zou haar hebben afgescheept met zijn ambtenaren. Zelf was hij op campagne in zijn thuisland om stemmen te winnen voor de Europese verkiezingen die komende week worden gehouden.

Volgens Van der Plas wist ze dat ze niet zou spreken met de Eurocommissaris zelf. Zij wilde wel vast beginnen met investeren in de relatie met zijn kabinet. Zij ziet na het gesprek lichtpuntjes en heeft het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman gevolgd: niet met de vuist op tafel slaan. Zelfs de boerenpers concludeert dat ze veel te positief is over haar kansen.

Van der Plas deed haar verhaal aan De Telegraaf, die schrijft dat ze geen enkele toezegging kreeg uit Brussel en dat de milieudoelen overeind blijven. "Maar", zegt Van der Plas, "er is wel ruimte in Brussel om met goed onderbouwde plannen te komen. Ik merkte wel dat vorige kabinetten hieromtrent beloftes hebben gedaan in Brussel, maar die zelf niet zijn nagekomen. Dan begrijp ik dat ze daar een beetje narrig van worden.”

De Telegraaf - Just a moment..., 30 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.