0
Fotocredits: 'Ristretto', Charles Haynes

Flash Dagelijkse KostLekkerdere espresso én een minder vieze machine

Er is iets cools ontdekt dat je espresso-ervaring kan verbeteren. Koffie-experts en vulkanologen hebben samen uitgevogeld dat als je een beetje water toevoegt bij het malen van je koffiebonen, je espresso intenser en consistenter wordt. Plus, je koffiemachine blijft schoner omdat er minder koffieresten aan plakken.

Het geheim? Dat beetje water vermindert de statische lading die ontstaat bij het malen. Dit zorgt niet alleen voor minder klonteren maar ook voor een sterkere koffieconcentratie. Het onderzoek toont aan dat het watergehalte, de kleur van de bonen en de grootte van de deeltjes allemaal invloed hebben op deze statische lading. Vooral donkere en fijngemalen bonen profiteren van een drupje water.

Het onderzoek blijkt ook heel relevant voor vulkaanonderzoek. Die kleine koffiedeeltjes lijken namelijk op vulkaanasdeeltjes die bij een uitbarsting een intense statische lading genereren, wat zelfs onweer kan veroorzaken.

De samenwerking tussen koffie-experts en vulkanologen klinkt misschien als een vreemde combi, maar werpt z'n vruchten af. De kous is niet af met deze eerste opmerkelijke samenwerking. Het team stopt hier niet; ze duiken nu verder in het perfecte kopje koffie maken.

Scientias - Gek op espresso? Wetenschappers komen met eenvoudig trucje dat 'm nog lekkerder maakt!, 4 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.