0
Fotocredits: ‘Wine glasses’ , Wikimedia

Flash GezondheidLast van je astma na het drinken van wijn?

Wijnmakers voegen sulfiet toe aan wijn om het gistingsproces te stoppen en te beschermen tegen bederf door ongewenste groei van bacteriën. Maar juist die sulfieten kunnen een allergische reactie veroorzaken, met name bij mensen met astma.

Als sulfieten in aanraking komen met maagzuur, komt er zwaveldioxide vrij. Dat is een irriterend gas dat weer omhoog kan komen en ontstekingen in de luchtwegen en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. Zo’n 3 tot 10% van de astma-patiënten heeft daar last van.

Daarom zeggen Dr Wittamore, astmaspecialist and Margaret Kelman, allergenenspecialist in de Daily Mail dat producenten een waarschuwing op hun labels moeten zetten dat sulfieten je ademhaling kunnen beïnvloeden.

Zolang die vermelding er nog niet is (vrijwel niets van de additieven die in moderne wijnen verstopt zitten, staat op het etiket), kun je als astmapatiënt kiezen voor wijn zonder of met weinig toegevoegde sulfieten, zoals bijvoorbeeld de vins naturels die de Britse Master of Wine op haar site Raw Wine voor je ontdekt. Die is wel wat bederfelijker zodat je af en toe een fles weg zult moeten gooien.

Heb je astma, vermijd dan sowieso de E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228.

Daily Mail - How you could be allergic to your glass of wine, 5 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.