2
Fotocredits: 'Essai', Ph. Grillot

Flash Dagelijkse Kost‘Kweekvlees ondermijnt voedselsysteem’

De World Farmers' Organisation (WFO), die meer dan 1,2 miljard boeren wereldwijd vertegenwoordigt, verzet zich tegen in laboratoria gekweekt voedsel. Ze willen het niet accepteren als vervanging voor voedsel dat door boeren wordt geproduceerd. De WFO benadrukt het belang van duurzame landbouw. De organisatie uit haar bezorgdheid over de mogelijke impact van in laboratoria gekweekt voedsel, zoals kweekvlees. Ze vindt dat het de voedselzekerheid, voedselveiligheid, menselijke gezondheid, cultureel erfgoed en het levensonderhoud van boerengemeenschappen ondermijnt.

Het labgeproduceerde voedsel wordt gemaakt met behulp van weefsels of cellen en komt niet op natuurlijke wijze op grote schaal voor, aldus de WFO. Ze geloven ook dat labvoedsel wordt gepromoot door marketingcampagnes die de 'mythe van grotere duurzaamheid' in vergelijking met traditionele landbouw versterken.

De WFO wijst op een recent rapport van de VN-organisaties FAO en WHO, waarin wordt gesteld dat er geen betrouwbaar bewijs is om cellulair voedsel te vergelijken met door boeren geproduceerd voedsel.

De vraag is uiteraard of boeren nog wel nodig zijn als voedsel in fabrieken kan worden geproduceerd. Voor basisgewassen - zoals granen en gras - is dat tamelijk ondenkbaar.

PigBusiness - Wereldboerenorganisatie verwerpt kweekvlees en ander laboratoriumvoedsel | Pigbusiness.nl - Nieuws voor varkenshouders, 9 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #2
  • 11 jul '23
  • 11:13

Gezien de concentratie in de keten. Met andere woorden steeds meer product over minder locaties past kweekvlees in de lijn der verwachtingen.
Dat dit met kapitaal ontwikkeld wordt zal dan ook niet meer voor iedereen zijn weggelegd. Want er zal wel rendement moeten komen dan.
Met gevolg dat als reactie daar weer op decentralisatie zal plaats vinden.
Met andere woorden interessante tijden.

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
  • #1
  • 10 jul '23
  • 15:37

Dus eigenlijk: Kweekvlees zou op termijn het huidige voedselsysteem kunnen ondermijnen.

Ik zie het niet gebeuren

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.