1
Fotocredits: 'Phosphate fertilizer for conifer plantation', Mick Crawley, Geograph

FlashKunstmestprijs terug op vooroorlogs niveau

In een week tijd daalde de kunstmestprijs zó snel dat het prijsniveau lager is dan voor Rusland Oekraïne binnenviel. De contractprijs voor een ton ammoniakgas in het Amerikaanse Tampa (de internationale standaard voor kunstmestprijzen) bedroeg deze week $590, aldus Bloomberg. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021. Sinds januari, toen de prijs al flink gezakt was, is de prijs verder met 40% gedaald. Een meevaller voor (graan)boeren én - mogelijk - consumenten wereldwijd.

Als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne raakten vorig jaar de wereldmarkten voor kunstmest ernstig verstoord. Beide landen zijn grote kunstmestexporteurs. Niet alleen schoten de prijzen voor kunstmest de hoogte in, ook raakten ladingen kunstmest van zowel Oekraïne als Rusland geblokkeerd door oorlogshandelingen of sanctiemaatregelen. Tel daarbij op dat kunstmestproducenten hun productie afschaalden of stillegden vanwege het peperdure gas - gas is een belangrijke productiefactor voor de stikstofcomponent in kunstmest - en de volgende voedselcrisis tekent zich af. Geen of dure kunstmest betekent dat boeren minder inzaaien, niet alleen voor de wereld- maar ook voor hun lokale markt.

De meevaller van de gedaalde ammoniakgasprijs kan nog groter worden volgens analisten, als kunstmestproducenten dankzij de goedgevulde gasvoorraden in Europa weer meer gaan produceren. Goedkopere kunstmest betekent een grotere oogst, en uiteindelijk, met de nodige vertraging, lagere prijzen.

Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?, 27 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 27 feb '23
  • 14:03

Kunstmest put de grond uit, betekent ook veel CO2 uitstoot, grootste bron van vervuiling met microplastics in de landbouw, vervuiling grond- en oppervlakte water en tal van andere onwelgevallige zaken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.