0
Fotocredits: Kruidenkas in bedrijfskantine, Dick Veerman voor FL Media

Flash VoedselketenKruiden om over te praten

Teelt straks iedere chefkok straks zijn eigen kruiden? Als het aan het bedrijf VaVersa ligt wel. Het bedrijf ontwikkelde een miniatuurkas voor groenten en kruiden, die koks kunnen gebruiken in bedrijfskantines en restaurants, aldus Change Inc.

De chef-kok kan de teelt in de kas goed naar zijn hand zetten. Daarnaast heeft hij geen verlies van kwaliteit door transport. VaVersa claimt zelfs dat als de chef-kok de kruiden oogst en daarna meteen opdient de plant 40% meer nutriënten bevat en beter smaakt. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste voor de kok.

De kokskas is eigenlijk vertical farming in het klein. Vertical farming stapelt en teelt gewassen in verticale structuren, met als doel de landbouw minder afhankelijk maken van land en het gebruik van hulpbronnen zoals water en pesticiden.

De miniatuurkas levert volgens VaVersa milieuwinst op: de kruiden en groenten hoeven niet getransporteerd te worden, verpakkingsmateriaal is niet nodig en er is minder voedselverspilling omdat de chef precies kan oogsten wat hij nodig heeft. De kas verbruikt stroom; dat zo zuinig mogelijk doen is de volgende stap.

VaVersa hoopt ook dat de miniatuurkas gesprekken op gang laat brengen. Omdat de kas vaak prominent in het restaurant staat, zullen mensen hopelijk eerder beseffen waar de producten op hun bord vandaan komen en welke milieubelasting dat met zich meebrengt.

Kruiden telen in eigen restaurant levert smaak- én milieuwinst op | Change Inc., 19 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.