1
Fotocredits: 'Wegmarkering', PxHere

Flash EnergieKoudplasten maken wegmarkering duurzamer en schoner

Het bedrijf Triflex produceert duurzamere wegmarkeringen. De coatings zijn duurzamer omdat het zogeheten 'koudplasten' zijn. Volgens Maurice Iseger, rayonmanager Wegen & Infrastructuur bij Triflex, zijn op dit moment 80% van alle markeringen op de weg thermoplasten.

Om thermoplasten op de weg te kunnen brengen, worden ze verhit tot 180°C. Het bijzondere van koudplasten is dat ze niet verwarmd hoeven te worden. En dat scheelt fossiele brandstoffen en dus CO2-uitstoot.

Een ander voordeel is dat er voor een vierkante meter met koudplastmarkeringen slechts 3 tot 4 kilo materiaal nodig is, tegenover 6 kilo voor thermoplasten. Ook gaan koudplast markeringen zo’n anderhalf keer langer mee dan thermoplasten. Bij thermoplasten komen er bij slijtage bovendien microplastics vrij, bij koudplasten niet omdat het materiaal inert is. Aan het einde van de levensduur is er nog een voordeel: markeringen van koudplast kunnen mee in het recycleproces van asfalt, thermoplasten niet.

Dat koudplasten nog niet de standaard zijn, komt volgens Iseger door het conservatisme van de wegenbouwsector. De verandering gaat langzaam omdat er een prijskaartje aanhangt. Koudplasten zijn circa 5% duurder dan thermoplasten. Ook zijn er dure, nieuwe machines nodig om koudplasten te zetten. Wel komen koudplasten nu vaker terug in aanbestedingen dan 6 jaar geleden, zegt Iseger.

Haaientanden en middenstrepen kunnen veel duurzamer: ?Wereld te winnen? | Change Inc., 28 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 28 nov '23
  • 18:03

Gevaarlijker voor de tweewielers dan de klassieke wegenverf want dit spul is nog gladder.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.