1
Fotocredits: 'Coal plant', Pxhere

Flash‘Koolstofbank druppel op gloeiende plaat’

Rabobank kondigt vol trots haar CO2-bank aan. Daarmee gaat de bank bemiddelen tussen klimaatvervuilers en boeren en boseigenaren om koolstof in de grond (wortels en ander leven), gewassen en bomen (hout) op te slaan. Die groeien immers van de koolstof in de lucht. Als je het spul daarin opslaat en - dus - niet meer eet of verbrandt, dan kan de koolstof die niet meer in de lucht terugkomt het klimaat niet meer veranderen.

Maar, zegt RTL in een video, het werkt niet. Het slaat maar een beetje op en duurt decennia eer die bomen eindelijk wat opgeslagen hebben; ze groeien immers maar traag. Maar wat dan? Stoppen met uitstoten natuurlijk. Maar dan staat de wereld stil. In een geschreven stukje is RTL een beetje minder negatief.

Of het werkt of niet, voor de bank is alleen al de gedachte dat het een beetje helpt mooi meegenomen. Voor iedere bemiddelingstransactie vangt ze 5%; aan leningen is dat niet te verdienen nu de rente op 0 staat.

Barbara Baarsma benoemd tot CEO Rabo Carbon Bank - Duurzaam Financieel, 16 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 17 feb '21
  • 22:25

Het geschreven stuk eindigt toch nog zeer terecht kritisch:

“Hans de Geus, RTL Z-beurscommentator, is cynisch. "Dit noemen we ook wel ‘eco-kolonialisme’. Je legt de gevolgen van onze overconsumptie neer bij de ontwikkelingslanden. Zij kunnen zo misschien minder voeding voor zichzelf produceren."

Probleem is volgens De Geus ook dat je 'het sprookje faciliteert dat je alles kunt compenseren en aan een markt kunt overlaten'. "Het is voor vervuilers als Shell en KLM dé perfecte schaamlap om door te gaan met groei van uitstoot. Rabobank moet sowieso zorgen voor groene landbouw, met of zonder CO2-rechten."”

Wederom een stuk greenwashing, waarbij De Bank er nog aan probeert te verdienen ook.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.