0
Fotocredits: Spureddhre, Florixc Calcagnile Floriano, CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

FlashKomkommermeloen is lekkerder

Wil je eens iets anders dan een gewone komkommer? De Amerikaanse Jay Tracy is door zijn zoektocht naar een geschikte komkommer om in zijn hete droge tuin te telen, pleegouder geworden van meer dan 50 komkommervariëteiten. Het werd een heuse schatzoekerstocht, sommige komkommervariëteiten dateren uit het oude Egypte.

Het doel van Tracy's hobby is authentieke versies van de levende stukken geschiedenis opsporen, ze stabiliseren en verspreiden. Voor soortgetrouw zaad is telen in isolatie essentieel. Komkommers neigen snel tot kruisbestuiving. Het maakt de hobby ingewikkeld, Tracy heeft inmiddels bij tal van vrienden en boeren uit de buurt komkommers in de tuin groeien.

De meeste 'heirloom'-komkommers lijken qua vorm en smaak niet op het generieke supermarktmodel (de Cucumis sativus). Het zijn komkommermeloenen: een meloen die groeit als courgette, bedoeld om in een jong stadium te plukken en als komkommer te eten. "Het zijn botanisch meloenen en landbouwkundig komkommers," zegt Tracy in The New York Times. Ze zijn nooit bitter en altijd licht verteerbaar. Wie eenmaal een komkommermeloen heeft geproefd, zou nooit meer terug willen.

Een soortgelijke kruising heeft het ook tot Nederlandse fruitschap geschopt: de cumelo. Gerard van Loon ondekte de lokale specialiteit door zijn verhuizing naar Italië. Door zijn eigen enthousiasme en die van zijn gasten haalde hij de vrucht in 2019 naar Nederland. Wel eerst even in de koelkast leggen, voordat je er deze zomer een hap in zet.

New York Times - Is It a Melon or a Cucumber? It?s a Cucumber Melon, and It?s Delicious, 4 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.