0
Fotocredits: 'Robot chef', Creative Commons

Flash Dagelijkse KostKok kan thuisblijven, robot kookt

Een robotkeuken die aan de lopende band tot wel 10.000 unieke maaltijden per dag maakt, van groene curry tot Pad Thai.

Toekomstmuziek? Eatch maakt het werkelijkheid. Het bedrijf levert robottechnologie die individueel gekookte maaltijden kan maken in productiekeukens. Facilitair dienstverlener ISS introduceerde de onbemande keuken op een aantal testlocaties bij klanten.

Het systeem werkt met een lopende band van ronddraaiende pannetjes boven een inductie-hittebron. Het doet in de verte denken aan roerbakken. Op basis van in software geprogrammeerde maaltijden weegt de machine de ingrediënten af. Kruiden, zout en sauzen worden volautomatisch bijgespoten, naargelang de instructies die de robotkok heeft gekregen. Als de maaltijd klaar is voor consumptie wordt hij in een bakje geschud.

Eatch zou een oplossing bieden voor de krapte op de arbeidsmarkt. Ook is het gebruik van Eatch duurzaam. De robotkeuken zou overproductie met 60% reduceren en het energiegebruik met 50%.

Op de twee testlocaties verzorgt de robotkeuken de lunch en op één van de locaties ook de avondmaaltijd. In de toekomst wil ISS het concept ook op andere locaties toepassen, zegt Douwe Driehuis, Head of Innovation/Sustainability & Workplace Management van ISS in een video.

Robotkeuken beleeft primeur in bedrijfsrestaurants - ISS Netherlands, 25 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.