Jaarlijks produceren mensen wereldwijd zo’n 15 miljoen ton (15.000.000.000 kilo) aan koffieafval. Dat is dus gemalen koffie waar al koffie van gezet is. Onderzoekers van de Universiteit van Singapore kwam op het idee om van dat ‘afval’ een alcoholisch drankje te maken. Doel was om een lekker, gezond drankje te maken.
Om dat voor elkaar te krijgen, fermenteerden de onderzoekers het koffieafval met een aantal verschillende micro-organismen, zoals gisten. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld een combinatie van een gist (Lachancea thermotolerans) en een melkzuurbacterie (Lactiplantibacillus plantarum). Die methode gaf qua smaak en aroma een beter resultaat dan het fermenteren met alleen gist.
In de meest recente studie voerden ze een uitgebreide moleculaire analyse uit naar het drankje gemaakt door de gist en de melkzuurbacterie. Er bleek een aantal bioactieve componenten in te zitten met gezondheidsvoordelen. De stofjes kunnen beschermen tegen kanker, ontstekingen en tegen microben.
Maar hoe smaakt het? Sommige prototypen smaken naar koffie, andere helemaal niet. Bacteriën en gisten kunnen voor het opwaarderen van allerlei ‘afval’ worden gebruikt. Je kunt er ook vlees- en vis-eiwit mee produceren, een heel andere toepassing van hetzelfde principe, maar dan met heel andere stammen genetisch aangepaste micro-organismen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.