0
Fotocredits: 'Koelkast', Polina Tankilevitch, via Pexels

Flash VoedselketenKoelgassen die de aarde minder opwarmen vervangen HFK’s

Voedselverspilling is heel belangrijk als we onze impact op het milieu willen verminderen. Een manier om voedselverspilling tegen te gaan, is het gebruik van goed ingerichte, efficiënte koude ketens. Toch is het daarbij wel oppassen. Koelmiddelen zoals fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) zijn sterke broeikasgassen. Het gebruik ervan neemt snel toe. HFK’s zijn de opvolger van de beruchte CFK's, die de ozonlaag aantasten en sinds het Montreal Protocol uit 1987 uitgefaseerd worden.

Gelukkig is er een alternatief voor de HFK’s met een kleiner aarde-opwarmend effect: hydrofluoroolefins (HFO's). Ze hebben geen enkel effect op de ozonlaag. Het Amerikaanse bedrijf Honeywell zet al sinds een aantal jaren in op deze technologie, die verkocht wordt onder de merknaam Solstice.

Verschillende bedrijven gebruiken al HFO koelmiddelen, zoals het agritech bedrijf Pure Harvest in Abu Dhabi. Dit bedrijf teelt met hydroponics gewassen in woestijnomgevingen en gebruikt een HFO koelgas van Honeywell om de temperatuur te controleren en broeikasgasuitstoot te verminderen. Het global warming potential (een maat die het aardopwarmingsvermogen van een broeikasgas aangeeft vergeleken met dat van koolstofdioxide) van het product is minder dan 1, wat 99% minder is dan het GWP van de HFK’s die vervangen worden, claimt Pure Harvest.

FoodNavigator - How next-generation refrigerants hope to fight climate change, 22 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.