0
Fotocredits: 'buldog en koe', Pixabay

FlashKoeien loeien niet zomaar een beetje

'Mmmm' of 'eeeeh'; tevreden koeien neuriën zacht en in een (afgesloten) stal groeten ze anderen. Taalkundige Leonie Cornips probeert al 4 jaar koeientaal te ontrafelen. Ze maakt geluids- en videopnames die ze tientallen keer afspeelt om kijk-, ruikgedrag, lichaamstaal en geluiden in kaart te brengen. Ze ziet verregaande vormen van verbale en non-verbale communicatie tussen koeien onderling en met hun verzorgers. De luisterende boer zal z'n koeien begrijpen, wel hoort Cornips in elke stal weer andere geluiden.

"Koeien gebruiken niet dezelfde taal als mensen, en mensen niet dezelfde taal als koeien, maar beiden gebruiken ze taal", aldus Cornips. Ze ziet taal als meer dan woorden en grammatica, het is een middel om sociale verbinding te leggen. De scheidslijn tussen huisdier en productiedier is ook "maar iets dat wij bedacht hebben".

Met de koeientaalquiz onderzocht Cornips of mensen (leken, boeren en alles daartussen) de verschillende 'boe's' herkennen. De gegevens worden nog geanalyseerd, wel kun je zelf nog steeds een gokje wagen. De Stentor concludeert alvast dat koeien minstens zo sociaal zijn als honden.

De Stentor - Taalkundige onderzocht de taal van de koe: ?Koeien zijn net zo sociaal als honden?, 27 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.