3
Fotocredits: 'Kuh IV', Maik Meid

Flash VoedselketenKoeien die bieten eten zijn blij en dat zie je

In de serie interviews met honderdjarigen portretteert de Volkskrant deze week boer Jos van der Linden uit Den Dungen. In een notendop schetst hij hoe hij zijn omgeving heeft zien veranderen. Van de 90 à 100 kleine boertjes uit zijn jeugd naar de 4 of 5 van nu. Van de gemengde bedrijven met koeien, varkens, kippen, rogge, tarwe, koren, gerst en groenten, vooral snijbonen en bieten naar de "maïs, maïs en maïs"-verbouwende boer van nu.

Zijn koeien van vroeger waren blije koeien, zegt Van der Linden. Ze kregen bieten te eten, dat vonden ze veel lekkerder dan maïs. Hoe hij dat wist? "Dat zag ik aan ze, want koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."

Van der Linden zou in deze tijd geen boer meer willen zijn. Zijn koeien hadden nog allemaal een eigen naam, tegenwoordig hebben ze een nummer. "Een boerenbedrijf is een fabriek geworden. Vijfhonderd koeien – die leer je toch nooit allemaal kennen? Door de schaalvergroting is het ook veel ongezelliger. Als ik op het land stond, kon ik de buurman op zijn land zien werken en roepen: ‘Goeiemorgen Piet, hoe is het?’ Nu kun je je buren in de verste verte niet zien."

de Volkskrant - ?Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren?, 5 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 6 dec '23
  • 22:40

Nico, voederbiet een vergeten groente!
Voederbieten werden vroeger wel gegeten maar liggen nogal zwaar op de maag. Ik zou me beperken tot het blad dat rauw of gekookt wat op spinazie lijkt. Maar zolang er nog geen schaarste is houd ik het liever bij rode bietjes die ik nog bij onze groenteboer kan krijgen, ze zijn lekker zoet. Ideaal om een voorraadje probleemloos in te vriezen. Onze beide supers hebben alleen dure gekookte bietjes in plastic die je niet mag invriezen, terwijl ze na de oogst ongekookt nog maanden bewaard kunnen worden.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 6 dec '23
  • 14:39

Voederbieten in de supermarkt.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 5 dec '23
  • 23:51

Mensen die UPF eten zijn niet meer blij en dat zie je nog veel beter.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.