3
Fotocredits: Rustende koeien, ednl

FlashKlimaatkoe op komst

Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mozes. Dat lijkt de filosofie achter het initiatief om klimaatvriendelijke koeien te gaan fokken. Genus Plc is de naam van het Britse gentech bedrijf, dat koeien wil gaan fokken die minder methaan produceren. Dat doen ze door te boeren en scheten te laten.

Hoe gaat dat bedrijf dit doen?

Door koeien te selecteren waarvan bewezen is dat ze minder methaan produceren en daarmee te fokken.

Het gaat nog wel drie jaar duren voordat de beoogde boer- en scheetarme koeien er zijn. Nu gaan fokken betekent dat kalfjes geboren worden met minder methaanuitstoot. Daar weer kalfjes van produceren nog minder, enzovoort. Helemaal klimaatneutraal gaat het niet worden. Koeien hebben nu eenmaal vier magen met allerlei bacteriën die - onder andere - het impopulaire methaan produceren.

Dit bedrijf gaat koeien fokken die minder scheten en boeren laten, omdat het klimaatvriendelijker is | Change Inc., 22 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 23 apr '22
  • 17:47

Wat betreft methaanuitstoot vraag ik mij af of er een verschil is tussen melk- en vleeskoeien. Wereldwijd lijkt mij dat er veel meer vleesrunderen dan melkvee rond loopt.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #2
  • 23 apr '22
  • 12:57

Een trieste ontwikkeling als minder methaanuitstoot het resultaat is van een ingeperkte activiteit van de bacteriën in de pens. En ik vermoed dat dit zo is. Zo niet, dan zou ik graag weten hoe de afname procesmatig wel te verklaren is.

Minder activiteit van bacteriën in de pens betekent een beperkter vermogen ruwe celstof af te breken, dus een slechtere benutting van voer dat dieren en mensen met slechts één maag niet kunnen verteren. Het unieke van het rund, voor andere dieren onverteerbaar voer benutten, gaat hiermee verloren. In feite veranderen we daarmee koeien in melkproducerende varkens.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #1
  • 23 apr '22
  • 9:46

Grote hamvraag is welk voer krijgen de koeien?

Wat is het aandeel gras in het (jaar)rantsoen? > 100% grassfedd?
En wat voor gras > %ruwe celstof / verteerbaarheid> is dat ?

Fokkerij is nimmer enkel nature, daar komt heel veel nurture en dag dagelijks gebruik > lees voedingskeuze bij kijken. Oftewel hoeveel CO2* is er vooraf al besteed om 'het stapje vertering in de koe' "klimaatimpact" kleiner te krijgen.

*hoeveel lange CO2 kringloop versus korte CO2 kringloop; en ja methaan uit koeienmagen is nog korte CO2 kringloop)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.