0
Fotocredits: 'Veren', PxHere

Flash VoedselketenKippenveren filteren zware metalen uit water

Kippenveren zijn naast bijvoorbeeld darmen, koppen en bloed een bijproduct dat ontstaat bij het slachten van pluimvee. Het zou in volume en percentage geslachtgewicht zelfs het grootste bijproduct zijn. En die veren zitten boordevol nuttige stoffen.

Kippenveren zijn opgebouwd uit het eiwit keratine. Ze zijn te gebruiken voor meststoffen, bioplastics, vezels, substraten of als biostimulant. Een andere manier om kippenveren te upcyclen is er water mee filteren, schrijft Phys.org. Onderzoekers van de Universiteit van Alberta ontwikkelden een membraan uit kippenveren dat zware metalen en bacteriën uit het water kan verwijderen.

Het biobased filter is nu zo ver dat het in staat is tot 99% van 8 zware metalen tegelijk uit te filteren. Hier komen nog wel twee chemische middelen bij kijken. Onderzoeker Muhammad Zubair ziet vooral potentie voor landen waar het grondwater met zware metalen verontreinigd is en voor afvalwater uit de olie- en gasverwerking en andere chemische industrieën. En om de afvalberg weer een stukje kleiner te maken, want nog maar al te vaak verdwijnt de kippenverenreststroom in de verbrandingsoven.

Phys.org - Researchers take a step forward in turning chicken feathers into water filters, 7 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.