Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: 'Kimchi', Pxhere

FlashKimchi-clash

Kimchi is iets heel anders dan pao cai, ook al heet kimchi in het Chinees pao cai. Dat is de kern van de jongste kimchi-clash tussen Zuid-Korea en China. De Chinese pers meldde vorige week dat industriestandaardenorganisatie ISO de certificering had vastgelegd voor het produceren, transporteren en opslaan van pao cai, vooral in Sichuan gemaakte gezouten gefermenteerde groenten. Staatskrant Global Times kraaide trots over de 'internationale standaard voor de door China geleide kimchi-industrie'. Dat schoot de Zuid-Koreanen in het verkeerde keelgat. ISO had er nog zo duidelijk bij gezegd dat de nieuwe standaarden niet voor kimchi golden. De verwarring hangt ermee samen dat Chinezen kimchi, hét nationale gercht van Zuid-Korea, ook pao cai noemen. Maar de échte kimchi, pittige gefermenteerde kool, is sinds 2001 door de Verenigde Naties gecertificeerd en door de Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Daar verandert zelfs het feit dat de meeste Zuid-Koreaanse kimchi geïmporteerd wordt uit China, niets aan.

BBC - Kimchi ferments cultural feud between South Korea and China, 1 dec 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.