0
Fotocredits: 'Kauwgum', Pxhere

Flash Dagelijkse KostKauwgom voor de zoetekauw

Je herkent het vast wel. Je hebt ineens heel erg veel zin in iets zoets, ook al weet je dat het eigenlijk niet goed voor je is. Israëlische onderzoekers hebben daar volgens FoodNavigator iets op gevonden: kauwgom die helpt tegen zulke ‘sugar cravings’.

Gymnema sylvestre is hét ingrediënt in de kauwgom dat jou van de suiker af moet houden. Deze plant komt van origine uit India en wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Het blokkeert de smaakreceptoren voor zoetheid en vertraagt de opname van suiker in je darmen.

Dat werkt. De kauwgom is getest door 80 mensen tussen de 25 en 45 jaar die allemaal wilden afvallen, maar niet op een dieet waren. Bij 79% van de deelnemers verminderde het verlangen naar suiker binnen 4 dagen. Na 2 weken was 87% van de deelnemers afgevallen, met een gemiddelde van 1,3 kg. Maar een klein voorbehoud, de deelnemers moesten hun eigen resultaten rapporteren, dat is dus niet gestandaardiseerd gebeurd. Wellicht speelde het placebo-effect ook een rol: omdat deelnemers ervan bewust waren dat ze kauwgom gingen nemen, nam hun ‘sugar craving’ sowieso al af.

In Zweden wordt het product volgende maand op de markt gebracht. Of en wanneer het naar Nederland komt is onbekend.

FoodNavigator - Gum helps combat sugar cravings with 'sugar destroyer' ingredient, 10 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.