0
Fotocredits: Kop van een Noordkaper, Citron, Wikimedia CC-BY-SA-3.0

Flash PerspectiefKalf Noordkaper dood door scheepsschroef

Voor de kust van de Amerikaanse staat Georgia is een dood walviskalf aangespoeld dat door een scheepsschroef is geraakt. Het betreft een Noordkaper walvis, één van de meest bedreigde walvissen ter wereld (er zijn er nog maar 360 en nog slechts 70 vruchtbare vrouwelijke dieren). De grootste bedreiging bestaat uit aanvaringen en verstrikking in visnetten. Om de walvissen te beschermen, stelde NOAA fisheries, de Amerikaanse overheidsinstantie voor vis, in 2022 snelheidslimieten voor schepen in.

In januari verschenen er voor het eerst beelden van het toen nog gewonde kalf op de sociale media. De verwachting was toen al dat het kalf zou sterven aan zijn verwondingen. Dat is dus nu gebeurd.

De dood van het walviskalf roept bij milieuactivisten verontwaardiging op. Zij willen strengere actie tegen schepen die de verplichte snelheidslimieten overtreden. Sinds de invoering daarvan heeft NOAA al $1 miljoen aan boetes uitgedeeld, maar dat is niet voldoende. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de schepen in de beschermde gebieden nog te hard vaart.

Behalve scheepsschroeven zijn ook genetische factoren, ondervoeding, chemische verontreiniging, biotoxines, ziektes en de langzame voorplantingssnelheid - een vrouwtje krijgt gemiddeld eens in de 3,2 jaar een jong - van belang. Ook windmolenparken op zee kunnen verantwoordelijk zijn voor de dood van walvissen.

Seafoodsource - Right whale calf struck by vessel found dead off Georgia coast, 6 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.