0
Fotocredits: Kaketoe Cacatua goffiniana, Wikimedia

Flash VoedselketenKaketoes dol op dippen

Vind jij het ook lekker om je koekje in de thee te dopen? Wij mensen zijn niet de enigen die dat lekker vinden, ook kaketoes dippen hun eten graag totdat het lekker zompig is.

Onderzoekers van de universiteit van Wenen observeerden het eetgedrag van een groep van 18 kaketoes in de dierentuin. Ze hielden gedurende 12 dagen bij hoe de kaketoes hun eten, gedroogde stukjes fruit, harde beschuit, zaden en vogelkorrels, aten.

Zeven van de 18 kaketoes ‘dipten’ hun eten minstens één keer in water. Beschuit werd het vaakst in water gedoopt, gedroogde bananen- en kokoschips ook af en toe. De kaketoes varieerden hoe lang ze hun stukjes beschuit lieten soppen, soms totdat de beschuit zich helemaal volgezogen had met water. Volgens de onderzoekers was dit een bewuste strategie om een zachte structuur te bereiken. Het was in ieder geval niet een manier om het voedsel te verdrinken, aangezien het alleen om droogvoer ging, en ook niet om water binnen te krijgen, het voedsel te wassen dan wel er extra smaak aan te geven. Er stond immers gewoon schoon en vers water naast.

De onderzoekers denken dat er sprake is van een spontane en innovatieve manier van voedselbereiding, aldus The Guardian. Dippen is een bij weinig vogels nog beschreven gedrag. De Weense kaketoes vinden zompige beschuit waarschijnlijk gewoon lekker.

The Guardian - Food-dunking parrots reveal humans are not alone in preferring snacks soggy, 15 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.