2
Fotocredits: De Kwakzalver, schilderij van Jan Steen, via Wikipedia

Flash GezondheidKackadoris kwakzalverprijs voor LINDA

Tijdschrift LINDA kreeg dit weekend de 21e Meester Kackadorisprijs uitgereikt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Niet omdat het blad zelf aan kwakzalverij zou doen, maar omdat van een blad als LINDA "het tegengestelde verwacht zou mogen worden", schrijft NU.nl.

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij maakt LINDA, een van de best verkopende maandbladen in de Nederlandse kiosken, met een "betreurenswaardige mix van verstandige artikelen en gevaarlijke, onweersproken kwakzalverij" "spelenderwijs vormen van kwakzalverij acceptabel".

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is niet de enige die zich druk maakt over de groeiende verspreiding van medische desinformatie. Sinds vorig jaar heeft wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack zich een plek verworven als ‘Sjamadriaan’, met ruim 46.000 volgers op Instagram. Hij spreekt influencers en bn’ers die ongefundeerde medische claims doen - denk aan het onlangs hevig bekritiseerde programma The Biohack Project - publiekelijk aan.

Het bestrijden van medische desinformatie blijkt niet zo vanzelfsprekend. Een rondje door de NRC langs wetenschappers (Ionica Smeets, Bastiaan Rutjens, Aart van Stekelenburg) levert weinig consensus op. Naming en shaming, debunken, information deficits oplossen door informeren: ze stuiten allemaal op onze 'geloofssystemen', die diep geworteld zijn in mensen. We wíllen gewoon niet accepteren dat de medische wetenschap het soms ook niet weet. En dan nemen mensen toch maar hun toevlucht tot 'reïncarnatietherapie', ‘levensenergie’ als voornaamste voedingsbron en ‘energetische therapiesessies’ waarin je afvalstoffen zou afvoeren door het laten van boeren. Waarover je leest in LINDA.

NRC - Hét medicijn tegen online kwakzalverij is nog niet gevonden, 8 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #2
  • 9 okt '23
  • 12:23

Ik had het niet beter kunnen verwoorden Otto, dikke duim!

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 8 okt '23
  • 21:05

Wellicht bieden zulke sessies wel zaken als saamhorigheid, focus op het eigen lichaam, focus op de spirituele dimensie waar na jarenlange verwaarlozing weer wat broodnodige aandacht aan geschonken wordt. Breder kijken, even uitzoomen en zien wat er waarom gebeurt lijkt me zinniger dan het meteen afbranden. Voor dat soort zaken bestaan ook geen pilletjes.

Aan beide kanten mag men wel voorzichtiger doen met harde beweringen, denk ik. Zo recent in de Volkskrant lees ik dat 60% van de kankermedicijnen helemaal niets nuttigs doet, en dat wondermedicijn molnupiravir in plaats van 50% effectiviteit 0% blijkt te hebben tegen corona met gevaarlijke bijwerkingen. Terwijl aan dat soort kwakzalverij - laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen aangezien de farmaceuten dit heus wel weten van tevoren - vele (tientallen) miljarden wordt verdiend, dan mogen de antikwakzalvers zich daar ook wel op richten. Qua kostenbesparing voor de gewone mens en maatschappij vele malen effectiever. Als mensen hun eigen geld besteden aan 'onbewezen' therapieën en zich daar beter door voelen, dikke prima. Zolang het niet gevaarlijk is en er fatsoenlijke begeleiding bij is zie ik het probleem niet zo. Hoogstens minder inkomsten voor de farmaceuten als mensen daardoor gelukkiger en gezonder worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.