0
Fotocredits: 'Pinus sylvestris', Hello, I am Bruce on Flickr, via Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Flash PerspectiefJaarringen bomen geven klimaatmodellen gelijk

Tijdens het middeleeuwse klimaatoptimum was het een tijdje ongewoon warm. Dat is ook goed te zien in jaarringen van bomen, die laten zien dat het in de middeleeuwen zelfs warmer leek dan nu. Klimaatmodellen kunnen dat warmte-effect niet reproduceren.

Uit nieuw jaarringonderzoek blijkt dat het wel meeviel met die middeleeuwse warmte. De onderzoekers keken niet naar de dichtheid of de breedte van de jaarringen, maar naar de dikte van de celwanden van de houtcellen. Dat levert preciezere data op. In totaal maten de onderzoekers 50 miljoen cellen afkomstig van 188 levende en dode Zweedse en Finse bomen. De jaarringen van deze bomen strekten zich uit over een periode van 1170 jaar.

De nieuwe bevindingen sluiten wel nauw aan bij wat klimaatmodellen voorspellen: het middeleeuwse klimaatoptimum was juist kouder dan gedacht. In ieder geval in Scandinavië, waar het bestudeerde hout vandaan kwam.

Volgens Jesper Björklund, die aan het hoofd stond van de studie, laat dit nieuwe bewijs zien dat de huidige opwarming geen precedent kent in de afgelopen 1200 jaar. Hij ziet er extra ondersteuning in van de gedachte dat broeikasgassen hogere temperaturen in Scandinavië veroorzaken.

Tree rings reveal: It has never been this warm in the past 1200 years - WSL, 11 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.