0
Fotocredits: Northern White Rhinoceros (Ceratotherium simum cottoni), Erin, via Flickr

Flash PerspectiefIVF voor een incest-neushoorn

Een IVF-behandeling kan de noordelijke witte neushoorn behoeden voor uitsterven. Het is onderzoekers gelukt om een zuidelijke witte neushoorn te bevruchten via IVF. Dat kan een doorbraak zijn voor het voortbestaan van zijn noordelijke verwant.

Op dit moment leven er nog twee vrouwtjes noordelijke witte neushoorns. De vrouwtjes zijn te oud en ziek om nog een kind te verwekken, maar hun eicellen zijn wel opgeslagen. In 2018 stierf de laatste noordelijke witte mannetjesneushoorn. Van dit mannetje is het sperma bewaard. Een draagmoederschap van een zuidelijke witte neushoorn kan de soort van uitsterven behoeden.

Nu is een in het lab gecreëerde embryo van twee zuidelijke witte neushoorns met succes in een zuidelijke witte neushoorn binnengebracht. Na 13 pogingen was de neushoorn zwanger. De draagmoeder kwam zelf door een bacterie om het leven, maar de foetus zag er goed uit. De foetus had volgens de onderzoekers een kans van 95% om levend geboren te worden.

De methode blijkt effectief en biedt kansen voor de noordelijke witte neushoorn, ook al is nog nooit een IVF-behandeling uitgevoerd tussen diersoorten die familie van elkaar zijn. Het is ook de vraag of we dit moeten willen. Als het een effectief fokprogramma wordt, schepen we de natuur of dierentuinen straks op met incest-neushoorns die afstammen van één en hetzelfde mannetje.

NOS - Ivf biedt hoop voor met uitsterven bedreigde noordelijke witte neushoorn, 25 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.