0
Fotocredits: 'Bierflesjes', Pixabay

FlashIPA-bier kan tegen een blikje

Een amber bier blijft langer vers in een fles. Voor een Indian Pale Ale (IPA) daarentegen, maakt het niet zoveel uit of je het in glas of blik verpakt. Daar kwamen onderzoekers achter die brouwers wilden helpen om hun bier langer houdbaar te maken.

Bier bevat naast water en alcohol duizenden smaakstoffen. Dat zijn metabolieten geproduceerd door de gist en afkomstig van hop en andere ingrediënten. Tijdens het bewaren van bier worden sommige smaakstoffen afgebroken en andere gevormd. Hierdoor gaan lekkere smaken verloren en ontstaan minder lekkere smaken. Dan wordt bier ‘oud’.

Om die vorming en afbraak te onderzoeken, hebben de onderzoekers blikjes en flessen amber bier en IPA eerst een maand gekoeld. Daarna bleef het bier vijf maanden op kamertemperatuur. Elke twee weken openden de onderzoekers een paar blikjes en flessen om de metabolieten te kunnen meten. Er waren verschillen tussen blik en fles voor het amber bier. De IPA was minder gevoelig voor de verpakking. Dat kan komen door de hoge concentratie polyfenolen uit hop. Die hebben een anti-oxidante werking.

Phys.org - Cans or bottles: What's better for a fresh, stable beer?, 22 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.