0
Fotocredits: 'Black soldierfly', Brian Gratwicke, via Flickr CC BY 2.0

Flash PerspectiefInsecten eten plastics gemaakt van soortgenoten

Van de larven van zwarte soldatenvliegen wordt veevoer gemaakt; ze eten gecomposteerde voedselresten. Dat gebeurt op industriële schaal, door bijvoorbeeld het bedrijf Protix.

De volwassen insecten die de larven maken worden nog niet nuttig gebruikt. Ze worden weggegooid, schrijft Scientias. Omdat ze bestaan uit bouwstoffen waar bioplastic van te maken is, wil onderzoeker Karen Wooley proberen dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk moeten de beestjes het plastic ook weer afbreken. Dan kunnen ze worden hergebruikt om er weer nieuwe plastics van te maken. Het zou kunnen leiden tot een misschien wel perfecte kringloop.

Wooley en haar team hebben het inmiddels voor elkaar gekregen om bioplastic te maken van de oudervliegen. Dat doen ze door de chitine uit de insectenkarkassen om te zetten in het polymeer chitosan, een nuttige bioplastic. Van chitosan kun je bijvoorbeeld een biologisch afbreekbare superabsorberende hydrogel maken. In de akkerbouw kan zo'n gel nuttig zijn om tijdens regen water op te nemen en weer gedoseerd af te geven tijdens droge periodes.

Scientias - Geniale oplossing voor plasticafval: we maken plastic van insecten én laten het hen weer afbreken, 17 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.