0
Fotocredits: Derek Keats

Flash Dagelijkse KostIglo bevat vis uit Chinese dwangarbeid

Dat meldt NU.nl vanmorgen. De nieuwssite bracht gisteren reeds de resultaten van het Outlaw Ocean Project waarin journalisten diepgravend onderzochten hoe het zit met de al jaren rondgaande verhalen over slavernij en mishandeling op visserijschepen uit Aziƫ.

Uit het onderzoek blijkt dat ook Nederlandse bedrijven Chinese vis importeren die is gevangen met dwangarbeid. Het gaat onder meer om NorthSeaFood Holland, Seafood Connection en Wout Taal Import.

Via het bekende diepvriesvismerk Iglo (van het Britse bedrijf Nomad Foods) belandde bovendien foute Chinese vis in vrijwel de gehele Nederlandse detailhandel.

Voor hun huismerken hanteren supermarkten veelal gedragscodes en daaronder liggende certificeringen die het risico op slavenarbeid en mishandeling in ieder geval op papier uitsluit. Jumbo laat weten Nomad aan te zullen spreken op de ontdekking.

Supermarktkoepel CBL laat weten dat de visserij een bedrijfstak is met een hoog risico op dwangarbeid. Juist om het risico van mishandeling van personeel, dwangarbeid, onderbetaling en milieuschandalen uit te sluiten proberen zij hun inkoopketens tot aan de bron in kaart te brengen.

Nu.nl - Met Oeigoerse dwangarbeid gemaakte vis in Nederlandse schappen | The Outlaw Ocean Project | NU.nl, 16 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.