1
Fotocredits: 'Opkomend zaaigoed', Piqsels

FlashIeder zaadje telt in Oekraïne

De kranten staan vol onheilspellende berichten over voedselschaarste en tekorten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar niet het hele land staat in brand en dat betekent dat in sommige gebieden de inzaai 'gewoon' van start is gegaan. Zaaigoed en diesel zijn voldoende aanwezig. Volgens de Oekraïense minister van Landbouw, Roman Leshchenko, zal dit voorjaar zo'n 7 miljoen hectare ingezaaid worden. Dat is iets minder dan de helft van het totale landbouwareaal. Ter vergelijking: het Nederlandse landbouwareaal beslaat 1,8 miljoen hectare - maar daarvan is 978.000 hectare grasland en (maar) 527.000 hectare akkerbouwgrond.
Leshchenko spoort zijn boeren aan meer zomertarwe, boekweit, haver, gierst en zomergerst te zaaien met het oog op voedselzekerheid. En, mocht er snel een vredesakkoord komen, dan is het nog niet te laat om ook op de rest van areaal late gewassen in te zaaien.

VILT - Voorjaarswerk gestart in Oekraïne: half van areaal word, 25 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 29 mrt '22
  • 13:56

Zaaien is slechts 1 van de benodigdheden. Diesel moet voorhanden blijven, net als GWB, mensen, machines, bemesting, opslagschuren, etc. Ook voor de oogst is niets zeker zelfs als alles lukt met groei (weer, ed)

Hopen op goede, voor zover nog mogelijk, afloop, dit kan markten al wat geruststellen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.