0
Fotocredits: Terrasbezoek, Arnold Drachten, Wikimedia CC BY SA 4.0

Flash VoedselketenHoreca schudt corona definitief af

In het eerste kwartaal van 2023 groeide de horeca-omzet met 2,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Die omzetstijging is geflatteerd door hogere prijzen. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen - de inflatie dus - daalde het volume met 0,3% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Opvallender is de stijging van de kwartaalomzet in vergelijking met een jaar eerder: 37,8%. Daarmee laat de horeca de effecten van de corona-lockdowns definitief achter zich. De lichte volumedaling behoort tot de laagste in de markt.

Tot 25 januari 2022 gold nog een harde lockdown en ook daarna had de horeca nog te maken met (inmiddels mildere) coronamaatregelen. Mensen kunnen én gaan er weer op uit en dat blijkt uit de CBS-cijfers. Ook de horeca-ondernemers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet: van alle bedrijfstakken in Nederland is het ondernemersvertrouwen van de horeca het sterkst gestegen.

De grootste omzetstijging is te vinden bij hotels, die boeken in het eerste kwartaal een omzetstijging van ruim 68% ten opzichte van een jaar eerder. Cafés zagen hun omzet met 43% groeien, restaurants met bijna 40% en fastfoodrestaurants met 18%. Ook gingen we weer vaker naar kantoor en eten daar: kantines en cateringbedrijven zetten ruim 48% meer om dan een jaar eerder.

Behalve aan uit gaan, gaven de Nederlanders de afgelopen maand (april) ook meer uit aan aankopen en boodschappen. De omzet van de detailhandel lag in april 2023 5,3% hoger dan in april 2022. Hier is het effect van hogere prijzen nog sterker zichtbaar, want het verkoopvolume lag 4,8% lager. De omzet van de foodsector groeide met 8,1% (bij een volumedaling 4,3%) en de omzet van de non-foodsector met 2% (volumedaling 6,1%). Online is 3,2% meer omgezet dan een jaar eerder.

CBS - Omzet horeca groeit in eerste kwartaal met ruim 2 procent, 31 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.