0
Fotocredits: 'Dom Nijmegen terras', Dominique voor FLMedia

Flash Dagelijkse KostHoreca niet meer typische studentenbaan

Studenten die op zoek zijn naar een bijbaan zien zichzelf het liefst op de klantenservice werken. Een baantje bij een callcenter is zelfs 2 keer zo populair als een bijbaan in de horeca.

Nederlandse studenten zijn Europees kampioen bijverdienen. Zeven op de 10 studenten hebben een bijbaan, constateerde Eurostat in augustus 2022. Ter vergelijking: in Duitsland ligt het aantal studenten met bijbaan net boven de 40% en in Zuid-Europa werken studenten zelden naast hun opleiding.

Kantoorbanen zijn onder Nederlandse studenten het meest in trek, ontdekte studenten.nl. Sinds corona is werken in de horeca, de 'typische' studentenbaan, stukken minder populair. In eerste instantie moesten studenten noodgedwongen aan de slag in callcenters of als bron- en contactonderzoeker voor de GGD. Een groot deel is dit werk blijven doen, zegt Patrick Werkman van Studenten.nl. Ook zijn de bijverdienste op een callcenter beter vergeleken met de horeca. “Je hebt het dan over een uurloon dat grofweg tussen de €10 en €14 ligt. In de bediening moet je eerder aan €7 per uur denken.” Al kun je in de horeca bijverdienen met fooien.

Salaris is overigens niet de hoofdmotivatie van het gros van de studenten, 56% zoekt vooral naar een ‘leuke’ bijbaan. De horeca mag dan als 'leuk en gezellig' te boek staan, als bijbaan is een relatief 'zwaar beroep'. Het best verdienende studentenbaantje is bijles geven; een uurtje bijles levert €20 per uur op.

Nieuws: Klantenservicemedewerker populairste bijbaan onder studenten, 19 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.