0
Fotocredits: 'Vol terras, volle glazen', Marco Raaphorst

Flash Dagelijkse KostHoreca machteloos tegen eetpiraten

Uitgebreid dineren, om vervolgens weg te rennen zonder te betalen. Restauranthouders zien het aantal eetpiraten toenemen en staan machteloos. Net als benzinestations als de prijs van diesel en benzine hoog is, zouden ze klanten van tevoren moeten laten afrekenen. Maar dat vinden de horeca-ondernemers heel klantonvriendelijk.

Koninklijke Horeca Nederland houdt geen cijfers bij over eetpiraterij, maar horeca-uitbaters vertellen op RTL Nieuws dat ze eens per maand wel een wegrennende klant hebben. De schade kan oplopen tot honderden euro’s per geval.

De restauranteigenaren kunnen hun personeel trainen op verdacht gedrag, maar de eetpiraten slaan vaak toe op het moment dat het druk is. Mensen die niet willen betalen zijn onrustig, ze gaan vaak naar het toilet of buiten roken. Wanneer ze klaar zijn met eten gaat vaak eerst één persoon weg, vervolgens de andere, of ze laten een kledingstuk achter zodat het voor het personeel lijkt alsof ze even zijn roken.

Lijsten bijhouden van de eetpiraten mag niet vanwege privacywetgeving, maar ondernemers hebben onderling wel contact. Ook het tonen van beelden op social media is niet toegestaan. Maar sommige ondernemers storen zich daar niet aan. Een aangifte zonder naam of duidelijk signalement belandt namelijk al snel onderop de stapel, zodat ze de wet maar een handje steunen vanuit hun gevoel voor rechtvaardigheid.

De Telegraaf - Just a moment..., 23 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.