8
Fotocredits: Zonnepanelen bij Veghel, Foodlog Media

Flash EnergieHop telen onder zonnepanelen

Energie van de zon via zwarte glazen panelen, gratis en voor niets. Toch willen veel mensen er niets van weten. Al helemaal niet als nieuwe zonneparken op vruchtbare landbouwgrond worden geplaatst.

Het verbouwen van gewassen onder zonnepanelen zou in ieder geval één van hun bezwaren weg kunnen nemen. Hop, één van de hoofdbestanddelen van bier, doet het goed onder een zonnepark. Dat heeft een Duitse boer aangetoond. Het park staat op palen, zodat de hopplanten alle ruimte hebben om te groeien.

De schaduw beschermt de warmtegevoelige hopplanten tegen de zon. Een ander effect van de panelen is dat de bodem langer vochtig blijft na een regenbui. Ook zijn hopplanten door de aanwezigheid van zonnepanelen minder vatbaar voor ziekten, schrijft Change.inc.

Het samengaan van zonnepark en landbouw heet ook wel Agri-PV, ofwel Agrivoltaics.

Goed nieuws voor zonneboeren: hop groeien onder zonnepanelen is geen klein bier | Change Inc., 26 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Giel Bongers
Giel Bongers Land- en tuinbouw
  • #8
  • 15 jan '24
  • 14:41

Ik ben een van de zeldzame hopboeren van Nederland en sta open om zonnepanelen te plaatsen op mijn hopveld. Iemand bekend met partijen die zo'n pilotproject interessant vinden?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #7
  • 31 jul '23
  • 18:22

Laurens #5 Onze zinken dakgoten moesten van een coating worden voorzien toen ze werden aangesloten op het regenwaterinfiltratiesysteem in onze wijk. Maar zink, koper, magnesium zijn ook stoffen die steeds minder in granen en andere gewassen voorkomen.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #6
  • 31 jul '23
  • 17:20

#5 Lourens, zo gek vind ik jouw gedachte nog niet. In dierlijke mest van gangbare legkippen is zink een van de nutriënten die soms ook te geconcentreerd aanwezig is, zeker bij nieuwbouw stallen. Regelmatige analyse is overigens een noodzaak, zeker bij export naar landen waarin de zink gehaltes sterker gelimiteerd zijn dan in de EU.

Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #5
  • 31 jul '23
  • 16:26

Waarschijnlijk ben ik 'spijkers op laag water aan het zoeken', en ik wil ook niet persé spelbreker zijn bij de zoektocht naar een nieuwe utopie.

Daarbij schiet mijn kennis over de materie tekort, dus misschien zijn hier de deskundigen die het naadje van de kous weten.

Ik herinner mij nog dat decennia geleden veel dicussies ontstonden over ophoping van zware metalen op landbouwgrond. Bekend is natuurlijk kopervergiftiging bij schapen, en de verboden rond gebruik van koper- en zinkhoudende ('natuurlijke') schimmelbestrijdingsmiddelen. Toevogingen van diergeneesmiddelen met zink (en koper?) werden eveneens beperkt.

Later kwamen onderzoeken inzake vervuiling van landbouwgrond door afspoeling van zink van hoogspanningsmasten, met RIVM onderzoek naar zink uitspoeling van bouwmaterialen.

En aangezien ook zonnepanelen niet zonder zink kunnen, en daarbij zink toxisch is/kan zijn voor planten , en dieren

Tot dusverre was wel bekend dat er onder de zonnepanelen-velden vast en zeker verontreinigingen terecht zouden komen. Maar dat maakt niet veel uit als er toch niks met die grond gebeurt. En met hoge hekken eromheen komt er oog geen ree of konijn in of uit, dus geen haan die er naar kraait. Maar als het gemeengoed wordt om die zonnepaneeltjes op hoge (verzinkte) paaltjes te plaatsen en dan precies daaronder hop of andere milieubewuste groente te telen, begint toch wel ingewikkeld te worden. Ook schapen en kippen zien we al af en toe onder de stroomproductie. Ook de drijvende zonneparken op meren en zandafgravingen zullen in een stalen (verzinkt?) frame zijn geplaatst?

Wie kan er meer van vertellen?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 27 jul '23
  • 21:28

Hop is niet het eerste waar je aan denkt bij Agrovoltaic. In de wijnbouw en tuinbouw wordt het snel populair.

Een bericht van ons Ministerie van LNV.
Frankrijk : combinatie zonnepanelen en landbouw in de versnelling.

In Frankrijk.
ADEME, l'Agence de la transition écologique (voorheen: l’Agence De l’Environnement et de la Maîtrise de l’Energie) heeft een aantal standaarden voor Agrivoltaics vastgelegd. (website).

De eerste grote projecten in Frankrijk betroffen wijnbouw, sla en andere gewassen gevoelig voor zonnebrand, droogte en hagel of teveel regen.
Veel zonnepanelen draaien afhankelijk van weer en zonnestand. Veel regen en hagel komt tussen de rijen terecht in plaats van op het gewas. Het gewas krijgt voorrang boven de energieopwekking. Veel gewassen hebben te lijden van teveel zon. Bespaart veel water.
Voorlopig is en nog lang geen overschot aan zonnestroom in Frankrijk waar

In ons land zinvol? Ik denk van niet. Mild klimaat, weinig gevoelige gewassen buiten. Ongeschikt voor grasland, granen, mais, bieten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.