2
Fotocredits: 'De Noord-Nieuwland in Tafelbaai', VOC-schip, Wikimedia

FlashHollandse VOC-handelsschepen gebouwd van Duits eikenhout

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was 's werelds eerste multinationale handelsoverneming. In de 17e eeuw werden er op de scheepswerven in de Nederlandse Republiek maar liefst 706 schepen gebouwd. De vraag hoe Nederland, een klein landje zonder veel binnenlandse middelen, erin slaagde zo'n intensieve scheepsbouwactiviteit te ontplooien, is nu beantwoord. Windkracht voor de zaagmolens was één aspect. Dankzij onderzoek op het wrak van de Batavia, die in 1629 verging voor de kust van West-Australië, is nu ook duidelijk waar de grote hoeveelheden benodigd hout vandaan kwamen. Zulke grote eiken groeiden immers niet in Nederland. De Nederlanders haalden dankzij hun bestaande handelscontacten - de Hanzehandel in granen, boter, kaas, wijn, zout, kruiden, metalen, wol en huiden - ook eikenhout naar de scheepswerven. Uit het noordwesten van Duitsland kwam het eikenhout voor de scheepsframes. Voor de planken werd eikenhout gebruikt uit het gebied rond de Oostzee en het Duitse Lübeck. Zo legde het ene handelsverband de basis voor het volgende.

Scientias - Gezonken Batavia-schip onthult hoe de Nederlanders hun rivalen in de 17e eeuw te slim af waren, 8 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 10 nov '21
  • 15:28

Ja Jopie. En zo werd oostelijk Nederland van d'r turf ontgonnen om Amsterdam er warmpjes bij te laten zitten.
Roofbouw van de eerste orde!

Wanneer krijgen we de openbare sorry en excusses van Femke Halsema?
En daarna natuurlijk de financiele vergoeding ;)

Jopie Duijnhouwer
  • #1
  • 10 nov '21
  • 6:54

Een vergelijkbaar onderzoek is beschikbaar voor het hout dat gebruikt is bij de bouw van Amsterdam, het geeft een overzicht van de herkomst van hout over de eeuwen. De import begon al in de 14de eeuw, de belangrijkste herkomst gebieden waren Duitsland, Noorwegen/Zweden, Polen en de Baltische regio.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.