1
Fotocredits: Raffinaderij van Exxon-Mobile bij Rotterdam, Steven Lek, Wikimedia

Flash Energie‘Hoge subsidies fossiele brandstoffen’ schrompelen verder ineen

Het nieuws haalde alle kranten. De Nederlandse overheid zou tientallen miljarden aan 'subsidies' voor het stoken van fossiele brandstoffen uitdelen aan het bedrijfsleven. Volgens NGO's gaat het om €37,5 miljard. Volgens de overheid was het bedrag nog hoger, mogelijk zelfs €46,4 miljard. Kort daarna bleek bleek dat €14 miljard van die subsidies terecht kwam bij de plastic industrie. Financieel deskundigen zeiden van meet dat het ging om een belastingkorting. Dat feit bracht ook de pers later correct.

Onderbelicht bleef een feitje waar Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, op wijst. Dezelfde 'subsidie' zou in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk slechts 2,9% van het bedrag bij ons zijn. €1,35 miljard in plaats van €46,4 miljard dus. Dat scheelt een heel grote slok op een borrel fossiel. Extinction Rebellion heeft de afschaffing van de subsidies op fossiele brandstoffen tot inzet van de dagelijkse A12-bezettingen gemaakt. Ze zouden kunnen zeggen dat ze buit nu binnen hebben. Ook zouden ze kunnen pleiten voor aanmerkelijk hogere belastingen op het gebruik van fossiele brandstoffen voor bedrijven. Die komen dan vanzelf bij burgers terecht die er zuiniger door gaan leven.

Welke keuze de bezetters ook maken, het hoge bedrag is schijn en komt omdat Nederlanders thuis wel een echte en nogal hoge belasting voor het gebruik van fossiele energie betalen. Gewone Britten boffen met hun energierekening.

Twitter - Martien Visser on X, 23 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
John van Kessel
John van Kessel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 28 sep '23
  • 20:26

als de eerste trap van de energiebelasting omgezet wordt in vastrecht voor de aansluiting zijn de subsidies ook verdwenen. Nu worden particulieren met deze schijf nog gestimuleerd om zuinig met energie te zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.